FINAL DE LA TELEVISIÓ DEL PP

Les Corts posen en marxa el concurs per elegir la nova cúpula de RTVE

L'obertura del procediment, que podria estar resolt després de l'estiu, coincideix amb el rebuig al Congrés dels candidats interins proposats pel Senat

Un helicòpter vola prop del ’pirulí’, seu dels serveis informatius de TVE.

Un helicòpter vola prop del ’pirulí’, seu dels serveis informatius de TVE. / REUTERS / PAUL HANNA

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

Les Meses del Congrés i del Senat han donat llum verda a la resolució que posa en marxa el nou procediment mitjançant concurs públic per elegir els membres del Consell d’Administració de RTVE, entre ells el seu presidentque podria estar conclòs per a finals d’estiu.

Els dos òrgans han consensuat per unanimitat l’inici del procés, que estableix sis diesnaturals perquè els candidats que així ho desitgin puguin presentar-se i 10 més d’addicionals per crear el Comitè d’Experts que els han d’avaluar.

Aquest procediment coincidirà en el temps ambl’elecció directa per part del Congrés d’una direcció interina i transitòria en virtut del decret aprovat pel Govern el passat 22 de juny, un procés que culminarà previsiblement la setmana que ve. Precisament aquest dimarts hi ha hagut una votació, però la Cambra baixa no ha aconseguit completar la renovació perquè cap delscandidats  proposats pels grups al Senat ha assolit la majoria de dos terços necessària en una primera votació per a la seva designació.

Els diputats havien de triar entre Ana Isabel Cerrada, Fernando López Agudín, Josep Lluís Micó i Juan Tortosa, proposats pel PSOE, Units Podem i el PNB; i Carmen Sastre, Jenaro Castro i José Manuel Peñalosa, designats pel PP.

Els quatre primers han aconseguit cada un 175 vots, mentre que els de la llista dels populars n’han aconseguit 122, en una votació en què també hi ha hagut dos sufragis en blanc i dos de nuls i en què una vegada més Ciutadans ha tornat a absentar-se. El Congrés celebrarà un altre ple a partir de dijous vinent en què els aspirants només requeriran la majoria absoluta de la cambra.

Estrena tardoral

Quant al concurs públic, segons ha vaticinat la portaveu d’Units Podem en la Comissió Mixta de Control Parlamentari de la Corporació RTVE i les seves Societats, Noelia Vera, podria estar finalitzat per a finals d’aquest estiu, de manera que a "l’octubre o el novembre" ja "hi podria haver nou Consell".

A aquesta nova direcció es podrà presentar "de forma lliure" qualsevol persona "amb uns requisits i una trajectòria avalada dins de la gestió dels mitjans audiovisuals", i que sigui ratificada per un comitè d’experts.

El nombred’experts que hauran d’analitzar la idoneïtat dels aspirants encara s’ha de delimitar, tot i que segons la resolució aprovada avui, cada grup parlamentari amb representació en la Comissió Mixta en podrà nomenar un.

10 anys d’experiència

Alhora, cada un dels 39 integrants de la Comissió Mixta podrà proposar la designació d’un altre expert, i seran nomenats finalment els que hagin sigut suggerits per almenys quatre membres d’aquest òrgan. Els experts, a més, hauran de tenir acreditada una experiència d’almenys 10 anys en el sector de la comunicació.

"Ja ningú proposa ningú, cap partit nomena ningú, ja ningú decideix als despatxos qui són els consellers i el president... Aquesta època per fi ha acabat, com lluitàvem des de fa temps", ha recalcat la dirigent de Podem.

Vera s’ha mostrat sorpresa pelrecolzament del PP a aquesta resolució "després de nou mesos de bloqueig", tot i que ho ha atribuït al fet que els populars i Ciutadans "s’han quedat fora del Consell d’Administració transitori". "Això els ha fet veure que el més lògic era una concurs públic de persones amb llargues trajectòries i capacitat de gestió".

La diputada ha justificat el decret per designar una direcció temporal de la corporació d’"urgència" i "respondre davant dels treballadors que durant tants divendres estan sortint de negre i denunciant els casos de manipulació, externalització i privatització del servei públic".

Decret injustificat

Notícies relacionades

Al contrari, Nacho Prendes, de Ciutadans, ha considerat "absolutament injustificat" que el Govern aprovés un decret per "assaltar la televisió pública i es carregués la separació de poders i les competències de les dues cambres".

El 19 de juny, ha recordat, el Congrés ja havia aprovat la resolució i iniciat aquest procés de concurs públic, que és "el realment nou, el radicalment diferent, que obre un procés de renovació" a RTVE, però "després van venir les presses de Sánchez i dels seus socis independentistes i de Podem per controlar-la".