Torra: "Hem obert un fil d'esperança"

El president, satisfet d'una reunió llarga i "franca" amb Pedro Sánchez a la Moncloa

Mantenen la discrepància sobre l'autodeterminació, però obren una "nova etapa"

GRAF6449. MADRID (ESPAÑA), 09/07/2018.- El presidente del gobierno Pedro Sánchez y el president de la Generalitat Quim Torra, durante la reunión que ambos mantienen en el Palacio de La Moncloa en Madrid.- EFE/Ballesteros / Ballesteros (EFE)

GRAF6449. MADRID (ESPAÑA), 09/07/2018.- El presidente del gobierno Pedro Sánchez y el president de la Generalitat Quim Torra, durante la reunión que ambos mantienen en el Palacio de La Moncloa en Madrid.- EFE/Ballesteros
jcarbo44222302 sanchez torra180709121650

/

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal / MADRID

"Nova etapa". Així ha descrit el president de la Generalitat, Quim Torra, la reunió de més de dues hores mantinguda aquest matí a la Moncloa amb el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez. Una reunió que el president ha descrit en termes molt elogiosos ("sincera" i "franca") cap al seu interlocutor malgrat mantenir tots dos un xoc frontal respecte al dret a l’autodeterminació de Catalunya. Torra ha subratllat que després d’anys d’incomunicació entre els dos governs, s’obre una nova etapa en què el Govern del PSOE reconeix l’existència d’un problema que s’ha de resoldre políticament, des del reconeixement institucional mutu. Tots dos han desencallat les comissions bilaterals Estat-Generalitat i s’han citat a una nova reunió a Barcelona a partir del mes de setembre. "Feia molts mesos, molts, que cap president no tenia l’oportunitat de debatre amb tranquil·litat amb el president als jardins de la Moncloa. D’empatitzar, d’intentar entendre la posició de l’altre. Si això és un canvi d’etapa, anomenem-lo canvi d’etapa", ha destacat.

"Fil d’esperança"

Torra ha sigut especialment complaent amb Sánchez: "Hem obert un fil d’esperança, esperem que en futures reunions el fil es vagi concretant", ha indicat, i ha afegit: "M’he trobat amb un president obert a escoltar i l’hi he agraït sincerament i he qualificat la reunió de sincera. Aquest punt de sinceritat i franquesa per part dels dos, d’exposar tranquil·lament projectes tan oposats, a mi em sembla que és positiu i que l’hem de remarcar”. Dit això, el president ha assumit que ara com ara en relació amb l’autodeterminació les posicions són oposades "del tot". El president ha deixat clar, sí, que el seu Govern no renuncia a "cap fórmula" per aconseguir la independència de Catalunya. I ha explicat que ha traslladat a Sánchez la situació dels presos i exiliats, sobre la qual "no s’ha negociat res".

Quan li han preguntat sobre si ha trobat en Sánchez alguna porta oberta a l’autodeterminació o a la celebració d’un referèndum pactat, Torra ha admès –com minuts abans havia expressat la vicepresidenta del Govern espanyol, Carmen Calvo– que no existeix una sortida concreta per a això ara com ara per part del Govern central, però ha subratllat que Sánchez li ha parlat de "plurinacionalitat, defensa que Espanya és una nació de nacions però no hem concretat quin projecte té el PSOE per a Espanya i la solució que dona a la nostra exigència del dret a l’autodeterminació".

Dit això, han sigut diverses les al·lusions positives a Sánchez: "Per a nosaltres és molt rellevant que el president Sánchez reconegui que estem davant d’un problema polític". També ha destacat que s’ha pogut parlar de tot. També ha confirmat la reactivació de les comissions bilaterals, la intenció del Govern espanyol d’aixecar la suspensió sobre lleis socials del Parlament ("m’ho ha recordat ell", ha explicat el president sobre Sánchez), i el treball conjunt en assumptes com la derogació de l’anomenada ‘llei mordassa’ de l’anterior Govern del PP, la memòria històrica i la supressió de simbologia franquista en el conjunt de l’Estat.

Mirar endavant

El president ha rematat la seva interpretació positiva sobre la trobada amb una invitacó a mirar cap endavant, malgrat haver repassat amb Sánchez el que ha passat els últims mesos: "He vingut avui a Madrid amb la voluntat de mirar endavant perquè fem aquest esforç Espanya i Catalunya, de mirar endavant. Si ens hem posat d’acord que fa falta una solució política, doncs trobem-la".

Notícies relacionades

Torra ha comparegut a la llibreria Blanquerna, seu de la delegació de la Generalitat a Madrid, després de la reunió a la Moncloa, que ha començat amb uns 20 minuts de retard. La reunió s’ha iniciat amb gestos de cordialitat entre dels dos presidents. Torra ha fet tres regals a Sánchez: el llibre "Aran, un país", un compendi de mapes sobre Catalunya des de l’Edat Mitjana (Imago Catalonia) i una ampolla de rafatia Corriol. La rafatia "ens fa més forts", va proclamar Torra fa una setmana en un taller d’elaboració d’aquest licor a Santa Coloma de Farners. Va anunciar també que enviaria ampolles de ratafia a l’expresident Puigdemont i als dirigents independentistes empresonats.

Prèviament a la trobada, a l’AVE en direcció a Madrid, Torra havia subratllat que plantejaria a Sánchez la necessitat d’assumir que existeix un conflicte polític en relació amb Catalunya. També havia mostrat la seva intenció que la reunió fos llarga i que permetés obrir un procés de diàleg.