Sánchez estableix "les bases" amb Torra per "acabar" amb el "desacord"

El Govern reactivarà la comissió Estat-Generalitat i retirarà els recursos contra lleis socials catalanes

El cap de l'Executiu rebutja l'autodeterminació i exhorta el president a centrar-se en altres assumptes

jcarbo44222302 sanchez torra180709121650

jcarbo44222302 sanchez torra180709121650

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

De la reunió que han mantingut aquest dilluns Pedro Sánchez i Quim Torra han sortit escassos avenços concrets. Els dos dirigents s’han compromès a reactivar les comissions bilaterals Estat-Generalitat, una cosa que ja s’esperava, i el Govern central ha anunciat que retirarà els recursos que va presentar Mariano Rajoy davant del Tribunal Constitucional (TC) contra lleis socials catalanes. Poc més. Però això, segons l’Executiu, no és el més rellevant. La cita estava pensada per reconstruir els ponts, i en aquest sentit, assenyalen a la Moncloa, ha anat "molt millor del que s’esperava. La trobada, ha explicat després la vicepresidenta, Carmen Calvo, ha servit per establir una "formidable base" que ajudi a "acabar amb el desacord".

Els arguments del Govern per justificar el seu optimisme són bàsicament tres. El temps que ha durat la reunió: gairebé dues hores i mitja. Els assumptes tractats en la conversa, en què l’autodeterminació ha ocupat un espai menor . I el to fet servir, definit pels col·laboradors com a "fluid" i "molt educat". La cita, de fet, ha acabat amb un passeig pel Palau de la Moncloa.  L’opinió que Torra despertava a Sánchez, que va arribar a definir el president, de "racista", no ha estat present en cap moment. 

"Venim passant una crisi política durant molt temps. El més important és la normalització de les relacions amb el govern legal i legítim de Catalunya", ha assenyalat Calvo, centrant el debat en "les polítiques socials, l’ocupació, la dependència, el corredor mediterrani i l’aixecament dels vetos a les lleis socials del Parlament".

L’autodeterminació, a través de la proposta de Torra de celebrar un referèndum pactat, també hi ha tingut cabuda. Però el marge d’acord aquí és zero. "L’autodeterminació no existeix com a dret en cap democràcia del món. Sobre això hi ha molt poc a parlar", ha dit Calvo. Tampoc sobre l’existència de "presos polítics", amb referència alsdirigents independentistes empresonats, una cosa que l’Executiu nega per complet.

Pròxima reunió a Barcelona

A partir d’aquí, Torra i Sánchez s’han compromès a impulsar la comissió Estat-Generalitat i les tres que estan per sota: infraestructures, Hisenda i transferències. L’última vegada que es van reunir va ser el 2011. Les primeres sessions d’aquests organismes seran imminents, abans que el cap de l’Executiu i el president de la Generalitat es tornin a veure. Serà, en principi, a la tardor i a Barcelona. Una altra mostra sobre el bon to de la cita d’aquest dilluns.

Però la primera decisió del Govern serà retirar les impugnacions que Rajoy va presentar davant del TC contra lleis del Parlament com la de pobresa energètica, que van ser suspeses a l’admetre a tràmit els recursos l’alt tribunal.

Notícies relacionades

La crisi territorial, ha transmès Sánchez a Torra, és un "problema polític que ha de ser resolt des de la política". El president ha celebrat aquest punt de partida. A l’acabar, Calvo no ha evitat comparar el clima propiciat per l’actual president del Govern amb el que existia amb el seu antecessor. "A altres governs li han fet dos referèndums. Nosaltres, en un mes, hem rebut Torra i hem parlat dues hores i mitja", ha conclòs.