AUDIÈNCIA NACIONAL

Dos jutges que van absoldre 18 dels 19 acusats per l'assalt al Parlament jutjaran Trapero

El magistrat progressista Ramón Sáez serà el ponent de la sentència que determinarà si hi va haver sedició l'1-O

El tribunal també el compondran Manuela Fernández Prado i la presidenta de la Sala Penal, Concepción Espejel

abertran42958611 madrid 16 04 2018 politica indagatorias en la audiencia naci180416092608

abertran42958611 madrid 16 04 2018 politica indagatorias en la audiencia naci180416092608 / DAVID CASTRO

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

La vida fa molt voltes. Tantes que, com ha passat amb els procediments relatius al procés, qui era acusador es converteix en acusat. I es produeixen curioses coincidències. El tribunal que jutjarà el major Josep Lluís Trapero per dos delictes de sedició i un d’organització criminal per l’actuació dels Mossos l’1-O estarà compost per dos jutges que en el seu dia van absoldre els acusats per l’assalt al Parlament, procediment en què la Generalitat va exercir l’acusació. La sentència va ser després revocada pel Tribunal Suprem i va condemnar vuit d’ells a tres anys de presó.

Es tracta dels magistrats Ramón Sáez Valcárcel i Manuela Fernández Prado, que en el seu moment van absoldre per falta de proves 18 dels 19 acusats per l’assalt al Parlament, que va tenir lloc el juny del 2011. El tercer membre del tribunal que va jutjar aquests fets, l’actual ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, va emetre un vot particular al discrepar dels seus companys. Ara el tercer membre de la Sala que jutjarà l’excúpula dels Mossos serà el president de la Sala Penal de l’Audiència Nacional, Concepción Espejel, que va quedar apartada dels judicis de la Gürtel per la seva afinitat amb el PP, partit que la va proposar com a vocal del Consell General del Poder Judicial. 

L’encarregat de redactar la sentència en què s’establirà si hi va haver sedició tant en les protestes del 20 i 21 de setembre a Barcelona davant la Conselleria d’Economia com en l’1-O serà el magistrat de tarannà progressista Ramón Sáez Valcárcel. Tant ell com les seves companyes de tribunal hauran de determinar si l’excúpula dels Mossos va cometre delicte amb la inacció del cos o no.

Notícies relacionades

Trapero ha sigut processat per la jutge Carmen Lamela per dos delictes de sedició, un per cada un d’aquells moments, mentre que l’exdirector dels Mossos Pere Soler i l’exsecretari general d’Interior César Puig només han sigut processats pel que va passar el dia del referèndum il·legal. La intendenta Teresa Laplana, al capdavant del dispositiu policial que es va establir davant d’Economia, respondrà pel 20 de setembre. 

El tribunal també haurà de decidir si Trapero, Soler i Puig van cometre o no un delicte d’organització criminal, a la cúspide de la qual se situaria l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, que ha sigut processat en el Tribunal Suprem per rebel·lió i malversació, però no per aquest delicte.