TROBADA A LA MONCLOA

El Govern confia a crear "un nou clima" en la reunió entre Sánchez i Torra

El president del Govern oferirà retirar recursos davant del TC i estudiar inversions i transferències

L'Executiu assenyala que la reunió en si mateixa entre els dos mandataris ja és una bona notícia

tecnicomadrid44125121 madrid 03 07 2018  politica  el presidente del gobierno pedr

tecnicomadrid44125121 madrid 03 07 2018 politica el presidente del gobierno pedr

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra

Quim Torra s’ha guanyat fama d’impredictible al Govern central, sobretot arran del que va passar fa uns dies a Washington, quan va abandonar sorollosament un acte en protesta per les paraules de l’ambaixador espanyol, així que a la Moncloa preparen amb nerviosisme la cita que aquest dilluns mantindrà amb Pedro Sánchez. Hi ha moltes expectatives dipositades en la trobada entre el cap de l’Executiu i el president de la Generalitat. Les relacions entre les dues institucions es van trencar arran del referèndum d’autodeterminació del passat 1 d’octubre, les càrregues policials i l’aplicació de l’article 155 de la Constitució. Els col·laboradors de Sánchez confien que la reunió, que començarà les 11.30 del matí, servirà per iniciar la “normalització”. Només la foto dels dos mandataris, assenyalen, serà un “pas positiu”.

A partir d’aquí, el Govern no s’atreveix a anticipar què passarà durant una cita en què Sánchez oferirà a Torra acords en tres matèries diferents. D’una banda, retirar alguns dels recursos que l’Executiu de Mariano Rajoy va presentar contra iniciatives del Parlament, moltes de les quals, socials i avalades pel PSC, davant del Tribunal Constitucional (TC), que les va deixar en suspens. En total, el Govern estudiarà 23 iniciatives catalanes en aquest camp. De l’altra, augmentar les inversions. I finalment, abordar transferències pendents.

Passi el que passi, expliquen en el Govern, tant si el president recull el guant com si es nega a negociar aquestes matèries i se centra només en el dret a l’autodeterminació, els efectes seran positius. En el primer cas quedarà clar que l’“entesa és possible”, almenys parcialment: que més enllà de les profundes diferències sobre un referèndum d’independència que Sánchez no està disposat a acceptar sota cap concepte, es pot avançar. Del segon escenari, amb Torra fent un cop de porta a Sánchez, també se’n podrien extreure conseqüències beneficioses. El president del Govern, explica un important dirigent socialista, apareixeria “centrat”. Mostraria que està disposat a l’acord, a prendre decisions beneficioses per a “tota la ciutadania catalana”, i alhora desmuntaria l’acusació que té un “pacte ocult” amb els secessionistes a canvi del seu recolzament a la moció de censura.

Gestos conciliadors

La reunió ha sigut preparada durant els últims dies per la ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, i la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Elsa Artadi. Tot per telèfon, per problemes d’agenda. L’intercanvi no va començar de la millor manera possible, a ulls de l’Executiu. La Generalitat va enviar una proposta d’ordre del dia inassumible per la Moncloa: un document d’amb prou feines dues pàgines en què es proposava que els únics temes a tractar fossin el dret a l’autodeterminació, els dirigents independentistes presos (recentment traslladats a presons catalanes) i els vestigis del franquisme.

Però la Generalitat i el Govern, alhora, van començar a desplegar un discurs de caràcter conciliador. Feia dies que l’independentisme insistia en la necessitat que el diàleg fos “sense condicions” i diversos membres de l’Executiu van dir que es podia parlar de tot, que Torra podria plantejar a Sánchez un referèndum pactat, malgrat que el president no estava disposat a cedir en això. El Govern va aplaudir el gest, que va motivar que ERC i el PDECat recolzessin la renovació de la cúpula de RTVE pactada pel PSOE i Podem, i també va procedir a nomenar els integrants d’unes comissions bilaterals que no es reunien des del 2011.

Notícies relacionades

El Govern atorga una enorme importància a aquesta decisió. Aquests organismes seran els encarregats d’estudiar a fons els conflictes sectorials, perquè Sánchez i Torra, en principi, no passaran d’analitzar-los molt per sobre. Del que es tracta en la cita, assenyalen fonts de la Moncloa, és de crear “un nou clima”, de pactar algun tipus de col·laboració que permeti esquivar de moment l’autodeterminació i anunciar que aquesta serà només la primera d’altres trobades.

Dijous passat, durant la sessió de control al Govern en el Parlament, Torra va oferir ja una segona cita, al setembre, però va demanar que tingués lloc al Palau de la Generalitat. La iniciativa era una mica heterodoxa perquè el costum indica que és el cap de l’Executiu el que exerceix d’amfitrió amb els presidents autonòmics, però fonts del Govern van assenyalar que el gest era “molt positiu”. Arribat el cas, si la trobada d’aquest dilluns “va bé”, Sánchez no tindria problemes a veure’s amb Torra a Barcelona.