EL GOVERN LA REBUTJA

El PNB i Bildu pacten una consulta no vinculant de l'Estatut prèvia al debat a les Corts

El Govern la rebutja perquè assegura que està fora «de tot procediment» de l'ordenament jurídic

 

  / EFE / LUIS TEJIDO

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

PNB EH Bildu han pactat aquest divendres que la futura reforma de l’Estatut autonòmic basc sigui sotmesa, amb caràcter previ a la seva tramitació davant de les Corts Generals, a una “consulta habilitant” de la ciutadania basca.

Segons l’acord a què tots dos grups, majoritaris a la Cambra de Vitòria, han arribat en l’última sessió de l’actual període de sessions de la Ponència d’Autogovern del Parlament, la llei estatutària haurà de ser aprovada, en primer lloc, pel legislatiu basc per a, posteriorment, ser sotmesa a una consulta ciutadana que, “encara no sent jurídicament vinculant, tindria un valor declaratiu i habilitant essencial”.

Una vegada complert aquest tràmit s’iniciaria un procés de negociació amb l’Estat per al seu encaix jurídic i, després de la tramitació a les Corts Generals, “es procedirà a la seva ratificació mitjançant referèndum”.

Rebuig del PSE i PP

PSE i PP no comparteixen aquest procediment, mentre que Elkarrekin Podem no ha rubricat aquest acord perquè, encara que no s’oposa a l’esmentada consulta, considera que aquesta s’hauria de convocar mitjançant un acord de dos terços del Parlament Basc i opina que perquè el resultat tingués un valor habilitant essencial hauria de tenir una participació mínima del 60 % dels votants.

La Ponència d’Autogovern ha conclòs avui els treballs sobre l’esborrany d’un nou Estatut que substitueixi al de Gernika, un procés en què la majoria dels articles han estat pactats pel PNB i EH Bildu, excepte el capítol relatiu al de Drets de la Ciutadania i de les Dones, al qual sí que s’ha afegit Elkarrekin Podem.

El Govern assegura que “està fora” de l’Estatut

Notícies relacionades

La portaveu del Govern, Isabel Celaá, ha dit que una “consulta habilitant” com a pas previ a la negociació del futur Estatut basc amb l’Estat “està fora” de l’Estatut de Gernika. 

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la portaveu Celaá ha indicat que aquesta consulta aquesta fora “de tot procediment” de l’Estatut; “per tant, no té cabuda” en l’ordenament.

Temes:

Bildu PNB