LA SUCCESSIÓ DESPRÉS DE RAJOY

Casado arrasa a Catalunya en les primàries del PP

L'exvicesecretari de comunicació del partit obté gairebé la meitat de vots que Cospedal i Santamaría

Albiol aposta per arribar al congrés amb "una única candidatura" per apaivagar la pugna

zentauroepp44030353 madrid 28 06 2018 politica el candidato a la presidencia al 180628131905

zentauroepp44030353 madrid 28 06 2018 politica el candidato a la presidencia al 180628131905

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Pablo Casado va arrasar en les meses electorals del PP a Catalunya. El candidat va aconseguir 736 vots, gairebé el doble que les seves dues principals adversàries. Més de 300 paperetes el separen de María Dolores de Cospedal (371) i de Soraya Sáenz Santamaría (296). A la cua van quedar José Ramón García-Hernández (48), José Manuel García-Margallo (29) i Elio Cabanes (1).

Tot i que el territori es diagnosticava tradicionalment ‘cospedalista’, la tercera via encapçalada per l’exvicesecretari de comunicació del partit hi ha arrelat. Les seves expectatives van créixer quan tres dels presidents provincials a Catalunya, Daniel Serrano (Barcelona), Alejandro Fernández (Tarragona) i Marisa Xandri (Lleida), van prendre partit a favor seu

En un cens definitiu de 1.759 militants, i amb una participació del 84,7%, les dades provisionals assenyalen que Casado va arrasar en aquestes tres províncias (495, 146 i 84 vots, respectivament), seguit a Barcelona i Lleida per Cospedal (292 i 51). A Girona, el recolzament de l’exdelegat del Govern Enric Milloa l’exvicepresidenta de l’Executiu de Mariano Rajoy li va obrir pas i va aconseguir imposar-se als altres dos candidats amb el nombre més alt de simpaties (72). A Tarragona, Santamaría (41) va avançar l’exministra de Defensa (17). 

Els pronunciaments dels líders provincials van ajudar a pronunciar-se als militants, que van veure com el president i el secretari general del PPC, Xavier García Albiol i Santi Rodríguez, guardaven silenci per no interferir en aquesta primera volta. Albiol ha mantingut aquest divendres la cautela, però s’ha deixat portar pel triomf de Casado per deixar entreveure que la seva candidatura el va convèncer. "El militant del PPC ha votat per una renovació i un armament ideològic del partit que representa Pablo Casado", ha confessat als micròfons de RAC-1. 

Vot de càstig a Santamaría

Les bases del PPC han donat un vot de càstig a Santamaría, i l’han deixat l’última al pòdium català. L’encreuament d’acusacions entre Cospedal i Santamaría, apaivagat per estratègia durant la campanya de les primàries, no ha passat desapercebut pels militants i ha aplanat el camí de Casado. La primera va culpar l’exvicepresidenta del fracàs de l’anomenada ‘operació diàleg’ i la segona li va retreure el seu recolzament incondicional a Albiol. I, entre elles, s’endossaven així la desfeta electoral que van certificar els populars a les urnes el 21 de desembre.

Albiol ha insistit que “no s’ha votat contra ningú" i ha evitat llegir els resultats de les primàries a Catalunya com un "càstig" a Santamaría.

Notícies relacionades

El líder dels populars catalans ha destacat que els dos finalistes són "dos grans actius" per al partit i ha dibuixat Casado com el candidat de la "regeneració" i l’exvicepresidenta del Govern com el de l’"efectivitat". Ha fet ressaltar aquestes qualitats per demanar "unitat" a la militància i apostar per un possible acord que resolgui la pugna en la formació. 

"Amb un resultat tan just entre la primera i el segon, el més intel·ligent i generós seria fer aquest acte d’anar al congrés amb una única candidatura i que els compromissaris no hàgim d’estar decidint si l’una o l’altre, quan els dos són excel·lents polítics", ha conclòs.