LA BATALLA SUCCESSÒRIA

Els silencis clau en el PP

Rajoy i Feijóo podrien haver influït en el resultat de les primàries però van optar per la neutralitat

undefined35391424 gra030 madrid  5 9 2016   el presidente de la xunta de galic180705165949

undefined35391424 gra030 madrid 5 9 2016 el presidente de la xunta de galic180705165949 / Emilio Naranjo

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

Quan va començar la campanya, fa 15 dies, els tres candidats favorits, Pablo CasadoMaría Dolores de Cospedal Soraya Sáenz de Santamaría, es van llançar a convèncer no només els militants, sinó també a dirigents destacats del partit perquè els ajudessin a atraure més afiliats. Els barons autonòmics, en general, han optat per la discreció, en ocasions més postissa que una altra cosa, perquè és públic qui prefereixen. Només Juanma Moreno (Andalusia), Alfonso Alonso (Euskadi) i José Antonio Monago (Extremadura) han mostrat les seves preferències. Els dos primers aposten per l’exvicepresidenta i l’últim, per la secretària general. Les han acompanyat en actes i han defensat la seva candidatura obertament.

Entre tots els dirigents silenciosos n’hi ha alguns l’opinió dels quals podria haver alterat de manera determinant el resultat final de les primàries. El primer, encara que sigui obvi, Mariano Rajoy. L’encara president del PP, que deixarà el càrrec al congrés extraordinari dels dies 20 i 21 quan sigui proclamat el seu successor, va complir la seva paraula i es va mantenir neutral. Ni tan sols va votar en el procés intern, segons va anunciar el partit en un comunicat.

Els altres capitostos que no han dit, almenys ara per ara, qui prefereixen com a futur president del PP són tres: el president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, en el que molts veien al 'relleu natural’ de Rajoy fins que es va autodescartar; Juan Vicente Herrera, president de Castella i Lleó; i Ana Pastor, exministra de Foment i actual presidenta del Congrés dels Diputats.

Les picabaralles pesen

El cap de l’Executiu gallec manté una tensa relació amb Santamaría. Va dir d’ella en una entrevista a la Sexta que és una persona que té "formació i informació", una pulla elegant sobre la llegenda que l’exvicepresidenta podria haver utilitzat el CNI (que va dependre d’ella entre el 2011 i el 2018) per fer dossiers contra els seus adversaris. Clau en la carrera del gallec ha sigut la publicació en la premsa, fa cinc anys, d’unes fotografies de 1995 amb el narcotraficant Marcial Dorado a bord d’un barco i en un tot terreny. 

Feijóo va ser especialment afalagador amb Cospedal quan la secretària general va estar de campanya a la seva terra, però va evitar donar-li suport. Tampoc ho ha fet Pastor, que manté una relació tensa amb Santamaría des de fa molt de temps. L’exminitra de Foment, que es va emportar un "gran disgust" quan va veure que Feijóo els plantava, va assegurar que no es decantaria per ningú, perquè ha de guardar la neutralitat a la qual l’obliga el seu lloc com a presidenta del Congrés. Però les males llengües asseguren que és perquè no ha volgut importunar Rajoy, al qual no li hauria agradat que s’hagués pronunciat "contra" ningú, nitampoc "contra" Santamaría.

Segona fase

Notícies relacionades

El veterà Herrera i el seu delfí ja en el partit, Alfonso Fernández Mañueco, en canvi, són pròxims a l’exvicepresidenta, però també s’han inclinat per la prudència. 

Quan les paperetes dels afiliats estiguin escrutades al 100% i es conegui qui ha guanyat en cada autonomia, serà curiós veure si aquests dirigents conservadors decideixen prendre partit i, en aquest cas, si donen suport a l’aspirant més recolzat per la militància a tot Espanya o al que ha aconseguit més vots a la seva comunitat.