PARLAMENT

Picabaralla entre Torrent i Espejo-Saavedra per la moció de la CUP sobre el 9-N

Cs reclama una reunió de la Mesa per impedir la votació del text cupaire i el president la declina al·legant que "compleix amb el reglament"

ttrrerr

ttrrerr

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué

Els independentistes ratificaran aquest dijous al Parlament les seves aspiracions d’aconseguir la desconnexió i recuperar les lleis suspeses o anul·lades pelTribunal Constitucional (TC). En el text transaccionat amb les esmenes de JxCat i ERC, els anticapitalistes insisteixen en la seva determinació segellada en la declaració del 9 de novembre del 2015 de no acatar les resolucions de l’alt tribunal i en la preeminència de la sobirania de la Cambra catalana. Un escrit que ja va ser tombat pel TC.

L’oposició ha demanat que la Mesa del Parlament es reuneixi d’urgència per evitar que s’arribi a debatre en el ple de la Cambra catalana. Csel PSC i el PPC ja van presentar les seves peticions de reconsideració la setmana passada, però va ser en va a causa de la majoria independentista en aquest òrgan parlamentari.

La picabaralla s’ha traslladat al’hemicicle. Socialistes i taronges han demanat la paraula per exigir al president del Parlament, Roger Torrent, la convocatòria d’aquesta trobada. Torrent l’ha rebutjat al·legant que el reglament és "molt clar" i que permet la votació del text registrat perquè s’admeten a tràmit les mocions i les seves esmenes, però no el document transaccionat.

Tensió a l’hemicicle

El portaveu de Cs, Carlos Carrizosa, ha recordat que tres membres de la Mesa (dos de Cs i un del PSC) han sol·licitat aquesta reunió, que alguns dels lletrats de la Cambra han recomanat reunir l’òrgan rector i que el president està "emmordassant" el seu criteri.

Així mateix, li ha retret haver-se assabentat pels periodistes que no la pensava convocar, a la qual cosa Torrent ha replicat que s’ha respost per escrit als grups i que, si no la té, és perquè encara no l’ha rebut.

El vicepresident segon de la Mesa, José María Espejo-Saavedra (Cs), ha entrat a la discussió. "Si em deixa parlar", ha demanat Torrent. "Tranquils, tranquils", ha replicat el taronja. "Qui ordena el ple i qui demana tranquil·litat soc jo, vicepresident", ha reivindicat el president. "Sobretot si ho fa bé", ha respost Espejo-Saavedra. "No entraré a considerar ni a debatre amb vostè perquè em sembla absolutament irrespectuós el que acaba de fer, i de falta d’educació", ha sentenciat el president del Parlament. L’última paraula, d’aquest primer acte, l’ha tingut el diputat de Cs: "És irrespectuós per als diputats que han demanat que compleixi el reglament", ha afegit.

Notícies relacionades

Però la seva discussió no ha conclòs aquí. Espejo-Saavedra ha demanat "respecte" al conseller d’Exteriors, Ernest Maragall, una cosa que Torrent ha resolt amb un "no et posis nerviós". "Digui-ho al conseller, que estava cridant", ha prosseguit el primer. "Li hauré de retirar la paraula o cridar-lo a l’ordre. No vull fer ni una cosa ni una altra", l’ha advertit el president. "Faci el que vulgui, ja està incomplint el reglament", li ha retret llavors. Torrent ha conclòs la polèmica insistint en la fermesa de la seva decisió i ha deixat clar que no convocaria la Mesa del Parlament aquesta tarda, de manera quela moció seguirà el seu curs amb els vots dels tres grups independentistes.  

El text insta el Govern a tirar endavant 14 lleis de caràcter social vetades després de la seva aprovació en ple durant la legislatura anterior. En 90 dies el nou Executiu ha de presentar un "pla d’execució" i un termini de sis mesos per buscar vies que ratifiquin la resolució del 9-N.