abans de la reunió sánchez-torra

Borrell considera "imaginació" que sigui el 'poli dolent' d'un Govern centrat en la distensió amb Catalunya

Suposa que Sánchez i Torra parlaran "de més coses, no només d'autodeterminació sí o no"

"Si els mitjans en català són monocords a favor de l'independentisme és difícil que l'opinió pública canviï", diu el ministre

zentauroepp44145857 madrid  04 07 2018  politica  congreso de los diputados   el180704134336

zentauroepp44145857 madrid 04 07 2018 politica congreso de los diputados el180704134336

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El ministre d’Afers Exteriors, la UE i Cooperació, Josep Borrell, ha considerat "imaginació" que el seu paper sigui eld’una espècie de 'poli dolent’ en un Govern centrat en la distensió amb Catalunya. En primer lloc, ha dit, perquè ell s’ha "limitat a dir coses elementals" que no haurien de cridar l’atenció, com que "els ambaixadors hi són per defensar el bon nom del seu país davant de qualsevol atac".

Però també ha defensat que "la distensió és necessària perquè a Catalunya s’havia arribat a una greu tensió" i ha deixat clar que el trasllat a presons catalans dels independentistes presos no sap si és distensió, però en tot cas és "normalitat en l’aplicació del reglament penitenciari" una vegada que ha acabat la fase d’instrucció.

Després que el diputat d’ERC Joan Tardà el titllés aquest dimecres de "mala persona" i Jordi Xuclà (PDECat) li demanés que no actuï com a militant de Societat Civil Catalana (SCC), Borrell ha opinat que tots dos es van expressar així "amb manifesta intenció de provocar perquè pugés el to", però que ell ja està "entrenat" i, a més, això no era objecte de la compareixença parlamentària d’aquell moment.

Mitjans públics amb "to independentista"

Borrell ha afirmat aquest dijous que els mitjans públics catalans tenen "una clara inclinació a favor de l’opció independentista" i que mentre això continuï sent així, és difícil que l’opinió pública pugui canviar. "Això no va canviar amb el 155 i això és important, perquè mentre els mitjans de comunicació que emeten en català siguin absolutament monocords en favor d’una determinada opció serà difícil que les opinions públiques canviïn", ha dit Borrell en una entrevista a 'Los Desayunos de TVE', recollida per Europa Press.

Borrell s’ha expressat així quan se li ha preguntat si continua pensant que, tal com va dir en el seu discurs del passat 8 d’octubre, els mitjans públics catalans són una "vergonya democràtica".

Quant a la reunió entre el president del Govern, Pedro Sánchez, i el president de la Generalitat, Quim Torra, el pròxim dia 9, ha dit que suposa "que el diàleg no es limitarà només a autodeterminació sí o no", sinó "que parlaran de més coses", i ha posat com a exemple les delegacions de la Generalitat a l’exterior.

Així, quan li han preguntat si en aquesta reunió pot parlar-se de tot, ha deixat clar que “no se li pot dir al senyor Torra del que no pot parlar" perquè és "un diàleg lliure entre dues persones". Això sí, ha afegit que "una cosa és el que el senyor Torra planti i una altra el que el president del Govern repliqui".

A més, ha deixat clar que Torra és el president de la Generalitat, però Catalunya està "profundament dividida" i el problema és "entre catalans", no entre Catalunya i la resta d’Espanya com pretén "l’engany psicològic" dels independentistes.

Nova defensa de Morenés

Aquesta defensa d’un altre relat, ha dit, ja l’ha començat a fer el seu ministeri. "De forma una mica estrident, però calia fer-ho", ha admès, en al·lusió al xoc entre l’ambaixador als Estats Units, Pedro Morenés, i el president català, Quim Torra. Borrell ha tornat a recolzar Morenés i ha dit que el seu discurs, publicat ara a la web del ministeri, va ser "impecable". També ha dit que els col·legues estrangers li pregunten per Catalunya, però que no és el problema principal.

Notícies relacionades

El cap de la diplomàcia ha insistit que la seva capacitat de control sobre Diplocat "és limitada" perquè és una entitat de dret privat, però ha afegit que tot el que es faci "que pugui ser abordat des d’una perspectiva legal" el seu ministeri i qualsevol altre així ho faran.

En la mateixa línia, ha insistit que la Generalitat ha de demanar informes abans d’obrir les seves delegacions a l’exterior i ha dit que suposa que d’això també en parlaran en la seva reunió el president del Govern, Pedro Sánchez, i Quim Torra.