RENOVACIÓ DE L'ENS PÚBLIC

El Govern atrau ERC i el PDECat i aconsegueix renovar RTVE

L'Executiu insisteix a allargar la mà i l'independentisme se suma al pacte sobre l'ens

Batet i Borrell es reparteixen papers per evidenciar que hi ha canvis però també límits

lainz44150045 madrid  04 07 2018  politica  congreso de los diputados  ple180704180720

lainz44150045 madrid 04 07 2018 politica congreso de los diputados ple180704180720

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Gemma Robles
Gemma Robles

Directora de 'El Periódico de España'.

Especialista en Política

ver +

Nova mostra al Congrés d’acostament entre ERC i el PDECat i els socialistes. No van ser meres paraules. Hi va haver resultats pràctics. Mentre els dirigents catalans presos arribaven aquest dimecres a les presons de Catalunya després que el Govern de Pedro Sánchez ho hagi propiciat una vegada acabada la instrucció al Tribunal Suprem, es forjava l’acord necessari al Parlament per renovar la cúpula de RTVE, gràcies al recolzament de l’independentisme a la iniciativa del PSOE. Surt així aprovada la primera iniciativa rellevant que Sánchez sotmet a l’examen de les Corts. La nova majoria torna a imposar-se.

Ja havien avisat en els últims dies els diputats Joan Tardà i Jordi Xuclà des de les files republicanes i exconvergents que el vot dels seus, imprescindible, estava en l’aire, però que n’hi hauria prou amb un gest a favor del diàleg sense condicions per part del nou Executiu perquè recollissin el guant. L’acostament de presos, almenys en públic, ni el valoraven, perquè ells, recordaven, consideren que han de ser lliures, no només traslladats a les presons catalanes.

Per triplicat

En qualsevol cas, el gest polític que es reclamava ha arribat per triplicat. En tan sols 24 hores, la vicepresidenta, Carmen Calvo; el ministre d’Exteriors, Josep Borrell, i la titular de Política Territorial, Meritxell Batet, han assenyalat al Congrés que el president, Quim Torra, pot arribar dilluns a la Moncloa, on es reunirà amb Sánchez, i parlar del que vulgui. Inclosa l’autodeterminació. Això no significa, han advertit tots els membres de l’Executiu, que s’accepti, sota cap concepte, un referèndum sobre la independència.

Però amb això ha sigut suficient. N’hi ha hagut prou amb convertir una reunió entre dos dirigents en una cita política i no en un joc del tabú on es prohibeixen determinades paraules. Tot i així, els discursos de Batet i Borrell han tingut matisos diferents durant les seves compareixences parlamentàries dimecres al matí. La ministra ha insistit en el diàleg i en les propostes que són sobre la taula per intentar rebaixar la crisi territorial. El cap de la diplomàcia, l’objectiu del qual era explicar les línies de la política internacional en la nova etapa, ha acabat admetent que ha donat unaordre als ambaixadors espanyols perquè, en cas de conflicte amb l’independentisme, segueixin l’exemple de Pedro Morenés als Estats Units, que va parar els peus a Torra per dir que en aquest país no es respectaven els drets humans i hi havia presos polítics.

"Restablerta la legalitat, el primer pas és la recuperació de les institucions i el diàleg. Aquest serà el nucli de la reunió [entre Sánchez i Torra], amb reciprocitat i lleialtat. És necessari escoltar les propostes de l’altre, conscients que darrere hi ha una part important dels ciutadans. Cadascun dels presidents té dret a expressar tot allò que consideri oportú", ha dit Batet.

El to de Borrell, com és habitual, ha sigut un altre. El ministre d’Exteriors ha remarcat que el Govern donarà una resposta "ferma i assossegada" als intents de deteriorar la imatge d’Espanya a l’exterior, en què es presentava com un país que viu un “‘revival’ del franquisme".

Flores, nou president

Però ERC i el PDECat han atorgat més importància a les paraules de Batet i han acabat recolzant la renovació de RTVE, mostrant que la majoria parlamentària que va portar Sánchez a la Moncloa és dèbil i està subjecta a tota mena de convulsions, però de moment es manté. Els independentistes, igual com en la moció de censura Mariano Rajoy, han unit els seus vots als del PSOE, Podem, el PNB, Compromís i Nova Canàries. A l’altre costat, el PP, que recorrerà l’elecció davant del Constitucional, i Ciutadans, que ni tan sols ha participat en la votació.

Notícies relacionades

El nou president de RTVE, elegit gràcies a un decret del Govern per la impossibilitat que fos nomenat a través del concurs públic que recull la llei, aprovada el 2017, serà Tomás Fernando Flores, director de Radio 3. Flores, que com els altres consellers ha obtingut 177 vots a favor (un més que la necessària majoria absoluta del Congrés), ha sigut millor rebut pels treballadors de l’ens que els altres candidats estudiats per socialistes i morats, però el seu nomenament no ha estat exempt de polèmica, al rebre acusacions de censura en el passat. 

Juntament amb Flores, el Consell de RTVE estarà compost per Rosa María Artal, Cristina Fallarás, Juan José Baños Loinaz, Concepción Cascajosa Virino i Víctor Sampedro Blanco.  Però l’organisme tindrà una naturalesa provisional. El seu mandat acabarà quan els grups es posin d’acord per dur a terme el concurs públic. El procediment es troba bloquejat des de fa mesos.