EL TAULER CATALÀ

Els polítics presos arriben a Catalunya en plena fase de distensió

Junqueras, Forcadell, Romeva, Bassa, Sànchez i Cuixart ingressen en presons catalanes

Torra avisa Sánchez que l'acostament no és moneda de canvi de cara a la cita de dilluns

jcarbo44145933 lledoners180704194646

jcarbo44145933 lledoners180704194646 / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Jose Rico / J. G. Albalat

Sis dels nou polítics independentistes presos pel procés ja són a Catalunya. Poc més d’un mes després de la seva arribada a la Moncloa, el Govern de Pedro Sánchez ha culminat aquest dimecresl’acostament a presons catalanes de Oriol JunquerasCarme ForcadellRaül RomevaDolors BassaJordi Sànchez i Jordi Cuixart. Una mesura accelerada per l’Executiu central com a gest de desglaç davant de la pròxima reunió, dilluns, entre Sánchez i Quim Torra que va ser acollida per la Generalitat i els partits independentistes amb ambivalència. La van aplaudir, però es van mobilitzar immediatament, amb el mateix Torra al capdavant de les protestes, per deixar clar que no ho consideren una concessió, sinó el simple compliment de la llei.

La comitiva dels Mossos d’Esquadra que transportava Junqueras, Romeva i els Jordis des de la presó barcelonina de Brians 2, on van fer una parada tècnica en el seu trasllat iniciat dimarts des de Madrid, va arribar a la presó de Lledoners a les 13:27 hores. Una vegada allà, els quatre polítics van ser sotmesos a una revisió mèdica i psicològica al mòdul d’ingressos i ja van dormir a la cel·la individual que se’ls ha assignat al mòdul 2, que compta amb 93 interns i disposa de pati, menjador propi i biblioteca.

Tres hores més tard arribaven Forcadell i Bassa a la presó gironina de Puig de les Basses, després d’abandonar a primera hora del matí la presó madrilenyad’Alcalá-Meco  i fer una parada al centre penitenciari de Zuera, a Saragossa. Les dones, a diferència dels homes, no van passar prèviament per Brians 2. El mateix procediment se seguirà entre dijous i divendres amb els exconsellers que falten per tornar a Catalunya, Jordi TurullJoaquim Forn i Josep Rull, els tràmits per al trasllat dels quals estan "molt avançats" i preveuen culminar-se abans de dissabte.

Torra, a la seva arribada a la presó de Lledoners per visitar els polítics presos / FERRAN NADEU

Primeres visites

Com passa en tots els mòduls on regeix el sistema de vida ordinari, els serveis penitenciaris potencien que els presos passin el mínim temps possible dins de les cel·les. Els sis polítics podran tenir comunicacions amb els seus familiars en un termini curt de temps, amb un règim de visites molt semblant el que tenien a les presons madrilenyes. Disposaran de 40 minuts a la setmana per a contactes en locutori o a través d’un vidre, que es poden distribuir en dues trobades de 20 minuts o en una, sempre en cap de setmana. A més, Junqueras i Cuixart, que tenen fills de menys de 10 anys, podran mantenir "comunicacions de convivència", acompanyats per un adult, en visites de 90 minuts al mes, davant les tres hores al trimestre que tenien a Madrid.

L’ANC i Òmnium van mobilitzar els seus seguidors per desplegar davant de les presons la primera mostra de recolzament als nouvinguts reclusos. Torra va formar part dels concentrats a Lledoners i el president del Parlament, Roger Torrent, va acudir a Puig de les Basses. I tots dos van ser els primers en visitar els presos. Hores abans, havien comparegut amb solemnitat per advertir el Govern del PSOE que amb l’acostament no n’hi ha prou i en cap cas no es tracta de moneda de canvi de cara a la cita de dilluns a la Moncloa.

Concentració davant de la presó de Puig de les Basses (Girona) / GLÒRIA SÁNCHEZ (ICONNA)

Distensió en l’ambient

Notícies relacionades

"Aquest trasllat no és cap concessió política, sinó una obligació legal, i en cap cas no forma part d’una negociació", va asseverar Torra, que va assegurar que no deixarà de treballar "ni un minut" per aconseguir "la plena llibertat delspresos polítics" i l’"anul·lació" de la seva causa judicial. Causa la instrucció de la qual es tancarà ben aviat amb la suspensió dels càrrecs d’aquells presos o fugits de la justícia amb acta de diputat.

Però les paraules s’entremesclen aquests dies amb petits gestos de distensió. Els ministres de Sánchez no deixen de repetir que Torra podrà plantejar sense embuts el referèndum, i que el cop de porta del president a l’autodeterminació anirà acompanyat de mesures alternatives. Tant està agradant la nova música de la Moncloa que ERC i el PDECat van sumar els seus vots al pacte per renovar la direcció de RTVE. Mentrestant, el PP i Ciutadans van continuar atiant Sánchez pel que entenen com una claudicació davant del secessionisme.