Compareixença al Congrés

Interior anuncia mesures per als fills de les víctimes de violència masclista i de terrorisme

Grande-Marlaska inclourà els fills de dones maltractades en les valoracions policials de risc

Ampliarà els ajuts als fills que eren menors d'edat en el moment de l'atemptat del seu progenitor

rjulve43661481 el ministre de l interior  fernando grande marlaska  a la mo180614100124

rjulve43661481 el ministre de l interior fernando grande marlaska a la mo180614100124 / Tania Tapia

2
Es llegeix en minuts
Vanesa Lozano
Vanesa Lozano

Redactora

Especialista en Sucesos

ver +

"El nostre objectiu és sumar vides i salvar vides, garantir una societat lliure. Sumar dones assassinades va en contra de la nostra democràcia i del nostre Estat de Dret". Són paraules del ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, durant la seva primera compareixença al Congrés per presentar les línies generals del seu departament. Entre elles, Marlaska ha anunciat mesures per millorar la situació dels fills de les víctimes de violència masclista, així com la d’aquells fills de víctimes de terrorisme que eren menors d’edat en el moment de l’atemptat. Aquestes dues matèries han centrat gran part de la seva intervenció.

Respecte als canvis avançats sobre matèria de violència de gènere, el titular d’Interior  ha anunciat unes quantes mesures de reforç de la protecció a les víctimes així com la inclusió dels seus fills en les valoracions policials de risc, que fins ara només es feien a les dones. Una mesura que destaca entre una bateria d’iniciatives dirigides a "prevenir la violència contra les dones i dirigides al maltractador" que passen, entre altres qüestions, per la creació d’un pla estratègic que comuniqui totes les bases de dades existents. També fomentar la coordinació nacional i internacional, amb intercanvi d’informació quan el maltractador es mogui de ciutat o de país.

"La violència contra les dones tindrà tota la meva atenció i posarem especial èmfasi a combatre les màfies i el tràfic d’éssers humans, i sempre posant el focus en els culpables", ha afegit Grande-Marlaska. 

D’altra banda, el ministre ha explicat la seva proposta per "aprofundir" en la millora dels drets de les víctimes del terrorisme. Una d’aquestes iniciatives està dirigida als fills que eren menors en el moment de l’atemptat contra el seu progenitor i que pateixen seqüeles psicològiques com a conseqüència de l’assassinat del seu pare o mare.

Pensions mínimes

Grande-Marlaska també ha anunciat la seva intenció d’incloureen els Pressupostos Generals del 2019 l’actualització de les pensions mínimes de les víctimes que no han cotitzat i que es calculen segons l’Indicador Públic de Renda d’Efectes Múltiples (Iprem), un barem que ha estat congelat des del 2010 fins al 2017.

Notícies relacionades

En matèria d’immigració,  ha assenyalat la necessitat de reformar l’Oficina d’Asil i Refugi (OAR) que, segons el ministre, està en una situació "lamentable", ja que "no té la capacitat necessària per gestionar les sol·licituds que es reben actualment". Altres accions que s’iniciaran seran la "millora del sistema d’accés al procediment" d’asil, amb "mecanismes que permetin accelerar els procediments, mitjançant la detecció primerenca d’expedients d’instrucció immediata".

En un altre ordre de coses, Marlaska ha assegurat que treballarà per millorar les condicions laborals dels membres dels cossos i forces de seguretat en matèria d’equiparació salarial, conciliació i millora dels llocs de treball i s’ha compromès a "escoltar les peticions econòmiques" dels funcionaris de presons, com ja es va fer amb la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, així com a recuperar el nombre d’efectius que s’han perdut en els últims anys en aquest sector.