Les restes de Primo de Rivera es quedaran al Valle de los Caídos

A diferència de les restes de Franco, que seran enterrades en un altre lloc, les de Primo de Rivera sí que podran romandre al parc perquè va ser executat durant la guerra civil

undefined20037974 madrid  09 08 12  turistas en el valle de los caidos   foto 180703161153

undefined20037974 madrid 09 08 12 turistas en el valle de los caidos foto 180703161153

2
Es llegeix en minuts

El Govern central ha iniciat els treballs per procedir al’exhumació de José Antonio Primo de Rivera, fundador de Falange Espanyola, a fi de traslladar les seves restes a un lloc no preeminent del Valle de los Caídos, segons han informat fonts de l’Executiu.

Després de l’anunci de Pedro Sánchez de les seves intencions de convertir el Valle de los Caídos en un memorial a les víctimes de la guerra civil, i segons va anunciar recentment l’executiu, les restes del dictador Francisco Franco seran exhumades al juliol perquè la família pugui enterrar-lo en un altre lloc. Ara mateix, Franco i Primo de Rivera estan enterrats davant de l’altar de la basílica del Valle de los Caídos.

Malgrat que els dos cossos seran exhumats, Primo de Rivera podrà seguir enterrat al Valle (tot i que en un lloc menys preeminent), mentre que les restes de Franco hauran de ser traslladades a un altre lloc.  Segons l’opinió del Govern central i dels experts en memòria històrica, Franco no pot romandre al Valle perquè no va morir en la contesa, sinó que va morir de manera natural sent octogenari després de gairebé 40 anys de dictadura i, en canvi, Primo de Rivera podrà romandre al Valle perquè va ser executat els primers mesos de la guerra civil espanyola.

LOCALITZAR TOTES LES VÍCTIMES

La vicepresidenta del Govern central, Carmen Calvo, ha assenyalat que l’Executiu vol convertir el Valle de los Caídos "en un lloc públic d’honra a la pau, la democràcia i la memòria comuna" i fer-ho "amb respecte a totes les famílies", incloses les de Franco i Primo de Rivera, que tenen dret que les restes dels seus pròxims siguin "honrades".

Calvo també ha avançat la disposició del Govern central a "localitzar" totes les víctimes de la guerra civil i la dictadura perquè puguin ser degudament honrades, en al·lusió a les més de 100.000 víctimes que s’estima que romanen encara enterrades en fosses comunes i cunetes per tot el país.

"Complirem l’informe (del comitè d’experts) amb el respecte a causa de totes les famílies i amb respecte escrupolós a les normes", ha incidit Calvo, que ha subratllat que "no hi haurà millor homenatge" al 40è aniversari de la Constitució espanyola que "tancant aquestes ferides".

NINGÚ NO HO QÜESTIONA

Durant la compareixença de la número dos del Govern espanyol, cap grup no ha qüestionat la decisió de treure les restes de Franco del Valle de los Caídos i únicament el PP, a través del seu portaveu en la Comissió Constitucional, Francisco Martínez, li ha preguntat si segueixen "vigents" les recomanacions dels experts per fer-ho amb un ampli consens parlamentari i amb l’autorització de l’Església.

Notícies relacionades

En nom d’Units Podem, Íñigo Errejón ha titllat de "vergonyós" que Espanya sigui el "segon país del món en fosses comunes" –només el supera Cambodja–, que els "torturadors" continuïn cobrant "sobresous" en forma de pensió, que es continuï subvencionant entitats com la Fundació Franco i que no es col·labori amb la causa oberta a l’Argentina per crims franquistes.

Finalment, des del PDECat, Jordi Xuclà ha reclamat al Govern central que prengui mesures per declarar la nul·litat de tots els judicis polítics del franquisme, mentre que la portaveu de Bildu, Marian Beitialarrangoitia, ha demanat el "final de la impunitat" per als responsables de la repressió.