El Govern exigeix abordar el dret d'autodeterminació amb Sánchez

Artadi avisa que el trasllat dels presos a Catalunya no és cap contrapartida abans de la reunió

La portaveu obre la mà a un procés de diàleg obert i "amb franquesa" amb el Govern del PSOE

zentauroepp43825086 la consellera de la presid ncia i portaveu del govern  elsa 180618130816

zentauroepp43825086 la consellera de la presid ncia i portaveu del govern elsa 180618130816 / Jordi Bataller

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal / BARCELONA

La portaveu del Govern i consellera de la Presidència, Elsa Artadi, ha tornat a exigir avui que s’alliberin els polítics presos en diferents presons de l’Estat en relació amb l’1-O i que seran traslladats a presons catalanes. Artadi ha explicat que de cap manera no es pot interpretar aquest acostament com un gest que generi cap contrapartida en l’entrevista entre el president Quim Torra i el president del Govern, Pedro Sánchez, i ha reclamat que si el Govern del PSOE vol "un clima favorable" per a la cita de dilluns vinent, "ja saben el que han de fer", en relació amb l’alliberament dels polítics encausats pel referèndum i la proclamació d’independència.

"Aquest matí hem escoltat declaracions de la vicepresidenta [del Govern] parlant d’un diàleg obert i respectuós, entenem que es pugui parlar de tot", ha explicat. I en aquest sentit ha confirmat, com ha publicat EL PERIÓDICO que el dret a l’autodeterminació és una qüestió clau de l’agenda de la cita de dilluns vinent, malgrat ser conscient de la resposta que pot obtenir Torra: "Esperem obrir un diàleg, no volem creure’ns el que sabem que no pot ser, segur que no acabarem amb acords gaire avançats per això ho hem dit: l’objectiu és que després de la primera reunió n’hi pugui haver una altra i que es pugui parlar de tot, el dret a l’autodeterminació el PSOE l’ha defensat en el passat; volem escoltar quina posició tenen els socialistes, és el primer contacte, ens hem de parlar obertament, amb franquesa, i veure quin recorregut podem fer junts”, ha argumentat.

Artadi en cap cas no ha acceptat la hipòtesi que el trasllat dels presos sigui una contrapartida perquè no siguin alliberats abans del judici. "Els traslladen perquè tenen l’obligació legal del trasllat, no perquè sigui una contrapartida ja que no els alliberen; han de ser a casa, no a prop de casa, continuarem reclamant que els alliberin amb la mateixa intensitat”, ha explicat. La portaveu ha demanat més informació del Ministeri de Justícia sobre el minut a minut del trasllat: "Ens agradaria tenir més informació, sobretot els seus advocats i família”, ha explicat, i ha reclamat que el trasllat hagués pogut fer-se directament, d’un centre penitenciari a l’altre a Catalunya, però, al seu judici, "no hi ha hagut voluntat política”, sobre això

Moviment previ a la cimera Torra-Sánchez

Notícies relacionades

Artadi ha anunciat, una setmana abans de la cita del president Quim Torra amb el president del Govern, Pedro Sánchez, que el Govern ha decidit nomenar els seus representants a les quatre comissions mixtes bilaterals amb l’Estat que estan congelades des de fa mesos o anys. Es tracta de la comissió bilateral Estat-Generalitat, la d’afers econòmics i fiscals, la d’infraestructures i la comissió mixta de transferències. La portaveu ha explicat que si fruit de la reunió del dia 9 entre els dos presidents "s’activa un diàleg o política al més alt nivell, en l’àmbit es pot activar un diàleg sobre els incompliments del Govern des de fa anys".

D’altra banda, Artadi ha anunciat que el Govern es retira de la demanda contra l’expresident Artur Mas i altres membres del seu Govern en relació amb el procés participatiu del 9-N per una possible responsabilitat comptable en relació amb aquesta consulta. Segons ha explicat la portaveu, arran de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució contra la Generalitat, el Govern central "va obligar que la Generalitat presentés aquesta demanda", però l’Exectiu de Quim Torra considera que "no hi havia els requisits per exigir una responsabilitat comptable" als ex alts càrrecs perquè la sentència del judici pel 9-N va excloure el delicte de malversació.