PARLAMENT

La CUP es nega a desdir-se de la declaració del 9-N

Els anticapitalistes insten JxCat i ERC a explicar la seva marxa enrere respecte al que van defensar el 2015

1
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La CUP no està disposada a desdir-se de la declaració aprovada al Parlament el 9 de novembre del 2015 en la qual es prioritzava la sobirania del Parlament per sobre de les resolucions del Tribunal Constitucional (TC). Junts per Catalunya i ERC han esmenat l’escrit per retallar aquesta menció, apuntar un al·legat al diàleg i redirigir el focus d’atenció cap a la recuperació de la lleis suspeses i anul·lades pel mateix tribunal.

El diputat anticapitalista Vidal Aragonès ha conclòs aquest dimarts que no transaccionaran els seus "objectius polítics" i ha instat la resta de forces independentistes a explicar la seva marxa enrere. En aquell moment, sota les sigles de Junts pel Sí, els dos grups van donar suport al text votat el 7 d’abril del mateix any. "Si llavors servien, hauran d’explicar per què ara ja no", ha etzibat, i ha aprofitat la seva reculada per sentenciar que la renúncia "no forma part de l’ADN polític" de la CUP.

Els anticapitalistes també han criticat les benvingudes al diàleg amb l’Estat per aconseguir la independència: "Si algú pensa que a través del diàleg tenim capacitat d’aconseguir una república, ens sembla que suposa generar il·lusions sobre un escenari que no ens portarà a avançar nacionalment", ha postil·lat Aragonès, que creu que aquesta maniobra és "contraproduent", "equivocada" i genera "debilitat política".

Notícies relacionades

L’única porta oberta al consens és pactar els temps amb què poden reprendre les lleis de caràcter social suspeses. Per a la CUP no suposa un problema prolongar els 90 dies que establien al Govern per marcar un pla d’actuació que activi les seves demandes.

Al mateix faristol, la republicana Anna Caula ha defensat que el context actual dista molt del que va caracteritzar el 2016 i que el moment és diferent perquè "hi ha gent empresonada". "Malgrat compartir els objectius, el plantejament és un altre", ha resolt, tot i que ha sentenciat que "l’autonomisme ja s’ha acabat".