L'ERA POST-RAJOY

Aznar evita recolzar Casado i avisa que el PP pot arribar a estar en "extinció"

L'expresident lamenta la debilitat del partit i es queixa que Rajoy hagi liquidat el seu llegat

Critica Santamaría perquè no ha aconseguit "desarticular" el "cop d'Estat" dels independentistes

undefined9439123 madrid 22 11 2008 el presidente de honor del pp jose maria a180703090538

undefined9439123 madrid 22 11 2008 el presidente de honor del pp jose maria a180703090538 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

Després d’una jornada de campanya del PP en què va ser protagonista, José María Aznar ha decidit parlar. L’expresident ha evitat decantar-se per cap candidat, tot i que ha deixat clara la distància que manté amb Soraya Sáenz de Santamaría i María Dolores de Cospedal. Aquesta última va ser la que va atiar la polèmica el dia abans a l’assenyalar que Pablo Casado era el candidat d’Aznar, no en va el diputat reivindica l’excap de l’Executiu gairebé cada dia en els seus mítings.

En una entrevista a Onda Cero, l’expresident ha explicat que conserva el carnet del PP, però que no s’ha inscrit per votar perquè no vol participar en el procés intern. L’entrevistador li ha preguntat diverses vegades si Casado és el seu aspirant, però Aznar ha insistit que les "llunyanies i proximitats" dels diferents aspirants respecte a ell les marquen ells i no ell. Però, malgrat els seus miraments per pronunciar-se sobre l’assumpte, ha repetit una frase que fa pensar que Casado és el seu home en aquesta batalla. "Jo soc on era", ha dit quan se l’ha pressionat perquè es mullés. I fa tres anys, quan la successió de Rajoy semblava que mai no arribaria, Aznar va dir: "Si a mi alguna vegada m’ha de renovar algú, que em renovi Pablo Casado, que és un tio fantàstic". L’aspirant a la presidència del partit va ser cap de gabinet d’Aznar durant dos anys (quan havia deixat la Moncloa) i va entrar en política fa 15 anys recolzat per ell i per Esperanza Aguirre.

"Enterrar" el passat

L’expresident ha avisat que el PP estarà "en perill d’extinció" si no es "refunda" perquè tal com està no pot ser una opció "de Govern". S’ha mostrat de nou molt crític amb Mariano Rajoy, que ha acusat d’haver acabat amb el llegat que li va entregar. "El PP suposava la unió de tot el que estava a l’esquerra i a la dreta, era una garantia d’estabilitat [...] Aquest actiu s’ha perdut i, en termes de la democràcia espanyola, és una gran tragèdia", s’ha lamentat. 

Notícies relacionades

A Cospedal i Santamaría els ha retret que vulguin "enterrar" el fet que totes dues van treballar amb ell al Govern. "L’únic que no hi era va ser Casado", ha remarcat.

L’‘operació diàleg’

I contra l’exvicepresidenta, a més, ha carregat quan s’ha referit al "cop d’Estat" dels independentistes catalans. Ha denunciat que l’estratègia de la "responsable de l’operació diàleg" fos "intentar fer [Oriol] Junqueras, avui a la presó, president de la Generalitat". "El cop d’Estat està sense desarticular", ha continuat abans d’assenyalar que, en el cas del ‘pla Ibarretxe’, ell, com a president del Govern, va parlar amb "aparells mediàtics, financers i moviments socials" per desarticular-lo. "I es va actuar i es va desarticular fins a la derrota final d’ETA", ha dit, tot i que, no obstant, el 'pla Ibarretxe' es va començar a forjar sota el seu Executiu, però va anar votat i rebutjat al Congrés dels Diputats quan José Luis Rodríguez Zapatero estava a la Moncloa (el febrer del 2005).