CAUSA PER REBEL·LIÓ

Un informe taxa en 900.000 euros al dia l'ús de les escoles de l'1-O

La fiscalia i l'Advocacia de l'Estat havien sol·licitat que es valorés el que costaria l'arrendament dels locals públics utilitzats

La xifra s'haurà de sumar als 3,2 milions d'euros presumptament malversats calculats per la Guàrdia Civil

zentauroepp40366857 01 10 17 referendum a igualada ateneu igualadi gent votant f171001110653

zentauroepp40366857 01 10 17 referendum a igualada ateneu igualadi gent votant f171001110653 / Marc Vila

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

Tant l’Advocacia de l’Estat com la fiscalia havien sol·licitat al jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena que inclogués en el càlcul necessari per configurar el delicte de malversació el cost que suposaria l’arrendament de les escoles i altres locals públics utilitzats per realitzar la votació il·legal de l’1-O. L’empresa de taxació Segipsa ha informat ara l’alt tribunal que això ascendeix a 900.906 euros per dia.

L’entitat ha analitzat el valor d’ús per arrendament d’un total de 2.259 immobles a través del cadastre i altres dades per calcular el preu que tindria llogar-los durant un sol dia. Moltes de les escoles es van ocupar durant tot el cap de setmana, per la qual cosa la xifra finalment obtinguda podria ser encara més gran. 

L’últim informe presentat en el procediment per la Guàrdia Civil elevava a 3.269.236 euros els diners que la Generalitat va destinar a l’1-O. El document, que detallava que la Generalitat va abonar 1.588.188 euros i que encara n’ha de pagar 1.664.848 més, "quantifica els volums destinats a la celebració de l’1-O i individualitza els imports dels departaments concrets que han compromès despesa, han reconegut deute o, fins i tot, han sufragat pagaments". Tot això, precisa, "sense oblidar que el pla no és individual, sinó que ha respost a una estratègia conjunta perfectament dissenyada i consensuada" per tot el Govern.

Notícies relacionades

El desglossament dels abonaments i compromisos de pagament adquirits per la Generalitat s’incrementava sobretot perquè els agents per primera vegada inclouen els 1.201.654 euros que Vicepresidència va destinar a la rehabilitació d’una nau annexa al Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI) que va acollir el 'call center' del referèndum.

A aquesta xifra s’haurà d’afegir ara el que hauria costat el lloguer dels centres públics utilitzats en la votació. No obstant, a l’hora d’exigir fiança de responsabilitat civil als processats per rebel·lió, el magistrat s’halimitat a incloure els 1,6 milions d’euros finalment pagats més un terç d’aquesta quantitat, com va establir en l’ordre de processament del mes de març passat.