HISTÒRIC DE LA CASA

Tomás Fernando Flores, director de Ràdio 3, nova proposta per presidir RTVE

El PSOE proposa l'històric periodista i pacta amb Podem i el PNB els 10 membres del Consell d'Administració transitori

El Congrés tomba la llista presentada i tornarà a votar-la dimecres, quan ja només es necessitarà la majoria absoluta

tomas-fernando-flores

tomas-fernando-flores

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

Cop de volant de Pedro Sánchez i el seu soci indispensable aquesta legislatura, Pablo Iglesias. No van començar amb bon peu el procés de despolitització que requereix RTVE i aquest dilluns van intentar corregir el sainet de la setmana passada en què es van estudiar diversos noms per presidir la corporació (Ana Pardo de Vera, Arsenio Escolar i Andrés Gil). A primera hora, el PSOE va fer saber que vol que Tomás Fernando Flores, director de Ràdio 3 i històric de RNE, presideixi RTVE temporalment, fins que un concurs esculli el seu successor. Podem no fa seva la proposta, però l’avala, igual que el PNB. La resta de grups no hi estan a favor i els independentistes catalans avisen que esperen un gest per decidir què fan. Joan Tardà, de fet, va dir que és la vicepresidenta Carmen Calvo que, aquest dimarts, ha de parlar en favor d’un referèndum pactat.  

El nom de Flores suposaria trobar la solució 'dins de RTVE', com reclamen els treballadors de la casa. Des de Podem van deixar clar que el director de Ràdio 3 no és la seva proposta, sinó la del PSOE. Sí que hi va haver treball conjunt amb els morats i el PNB per presentar la resta de noms dels membres del Consell d’Administració, que es van votar a la tarda. Juntament amb Flores s’hi van sumar la periodista Rosa María Artal, 'número dos’ de Podem per Saragossa el 2016; el director de 'Deia', Juan José Baños; la professora d’universitat Concepción Cascajosa Virino; la periodista i escriptora Cristina Fallarás;  i l’analista en mitjans Víctor Sampedro. Al Senat, que n’escull 4, es votarà aquest dimarts la directora de relacions laborals de RTVE, Isabel Cerrada; i els periodistes Fernando López Agudín, Josep-Lluís Micó Juan Tortosa. 

Com era de preveure, a la Cambra Baixa, la llista no va aconseguir la majoria de dos terços que es requeria i s’haurà de fer una segona volta dimecres, quan es necessitarà només majoria absoluta (176 vots) i el suport d’almenys quatre grups. A més de la previsible oposició del PP i de Cs, el PSOE es va trobar que ERC i el PDECat de moment no hi volen participar, perquè no els val amb l’acostament d’uns polítics que, segons ells, haurien d’estar en llibertat.

Notícies relacionades

El PP, malgrat demanar la devolució del decret i amenaça d’anar al Constitucional, va presentar el seu candidat: Eladio Jareño, director de TVE. Intenten, van dir, complir amb les institucions.

La llista del PP

Els altres 6 membres transitoris que proposa al Congrés per al Consell d’Administració són: l’exdiputada Macarena Montesinos, que va ser portaveu dels 'populars’ en la comissió de control de RTVE; Luis de la Matta, ex cap de premsa del PP gallec i que actualment pertany al Consell de RTVG; Nieves Cristina Alcaine Hernández, directora d’informatius i programes de RTVE a les Canàries; Juan Pablo Artero, vicepresident de la Corporació Aragonesa de Ràdio i Televisió, i Manuel González-Sicilia Llamas, catedràtic de la Universitat Catòlica de Múrcia. Al Senat, sotmetran a votacióJosé Manuel Peñalosa, expresident de la Corporació en funcions; Carmen Sastre, directora de continguts dels informatius de TVE; María del Carmen Martín, vicepresidenta del Consell d’Administració de RTVE a Castella-la Manxa (RTVECM), i Jenaro Castro, director d’informatius no diaris de TVE.