Primàries dels populars

Cospedal assenyala Casado com el candidat d'Aznar

El precandidat no entén per què "la gent renega del seu passat"

zentauroepp43921268 barcelona 23 06 2018  pol tica     11 30 horas  acto con mil180623131305

zentauroepp43921268 barcelona 23 06 2018 pol tica 11 30 horas acto con mil180623131305

4
Es llegeix en minuts
P. S.

Esmentar José María Aznar en el PP durant els últims 14 anys no ha sigut fàcil. La relació amb el seu delfí, Mariano Rajoy, es va anar deteriorant a poc a poc i, després de massa desacords, al final, va arribar la ruptura. El desembre del 2016, Aznar va abandonar el càrrec de president d’honor de la formació, un lloc que el polític gallec havia creat per honrar-lo el 2004.

Ara, en aquests dies de campanya a les files conservadores, el nom d’Aznar torna a sonar. Pablo Casado, que va ser cap del seu Gabinet dos anys quan va deixar la Moncloa, el va anomenar el dia que va presentar la seva candidatura, quan va reivindicar "el llegat" dels tres presidents que ha tingut el PP (Manuel Fraga, Aznar i Rajoy). I l’ha repetit en nombrosos actes, per defensar que a ell li agradaria aconseguir un PP fort en què "es torni a veure junts" els dos expresidents del Govern.

Aquests fets han sigut aprofitats aquest dilluns per María Dolores de Cospedal, per deixar caure en una entrevista que la candidatura de Casado és "pròxima" a Aznar, amb tot el que això significa. 

La tensió va pujant a poc a poc així que s’acosta la data de la primera votació, dijous vinent. L’exministre d’Exteriors José Manuel García-Margallo també ha coincidit amb Cospedal i ha assenyalat que és "evident" que Casado està "rescatant" les "idees" d’Aznar. Per la seva part, Soraya Sáenz de Santamaría ha evitat comentar l’assumpte per evitar fer "destrosses" en el partit i no desunir.

Cospedal ha assenyalat a la Cadena Ser que "hi ha candidatures que sembla que són pròximes a l’anterior president del partit" i ha destacat que, en concret, "sembla que és la de Pablo Casado perquè així ell mateix ho trasllada en molts dels actes i intervencions". "Però això no és bo ni dolent, és un recolzament més d’una persona que ha sigut president del nostre partit", ha afegit.

Casado no ha tardat a contestar i -precisament des del feu regional de Cospedal- ha dit que "difícilment" pot aspirar a liderar un partit algú que "renega" del passat d’aquest partit i "del seu propi passat a l’haver pertangut als governs dels quals està parlant". "No entenc per què la gent renega del seu mirall", ha assegurat, i ha dit que entre la resta dels candidats hi ha una persona "que des de l’any 77 que està en diferents administracions del PP amb Aznar i amb Rajoy"; altres candidates que "han sigut alts càrrecs dels governs dels 90, amb Aznar".

"Jo he sigut cap de gabinet d’Aznar dos anys i portaveu de Rajoy, tres, i amb molta honra de tots dos", ha dit Casado. A més ha destacat que si es vol liderar el PP "no s’ha de renegar del passat" sinó que "cal estar orgullós de tot el passat, sobretot perquè ha sigut molt positiu". Segons el seu parer, el PP ha d’estar orgullós de Mariano Rajoy, d’Aznar o de Manuel Fraga, però, segons el seu parer, la formació ha "d’ampliar l’espai electoral" perquè torni a ser un partit d’"11 milions de vots" i que així no depengui de "frontisses nacionalistes, oportunistes o mocions de censura".

Casado ha declarat que darrere de la seva candidatura no hi ha cap alt càrrec, cap expresident, ni cap baró autonòmic o provincial. "Soc el candidat de les bases", ha dit, i ha indicat que no ha demanat a ningú que surti a "retratar-se” ni a dir que ell "és el millor". "Crec que preguntar això de ‘¿tu de qui ets?’ o ‘¿de qui és aquesta província o autonomia?’ és més propi d’altres èpoques de la política", ha assegurat, abans d’assenyalar que Castella-la Manxa necessita Cospedal: "Aquesta terra necessita governants com ella".

Santamaría, sobre els polítics presos

Des de Barcelona, Soraya Sáenz de Santamaría -que aquest dilluns ha rebut el recolzament de Moreno Bonilla- ha criticat que el president del Govern, Pedro Sánchez, faci "concessions gracioses" als independentistes i acosti els polítics catalans presos a canvi del recolzament rebut en la moció de censura, i li ha demanat que compleixi la llei penitenciària. "Tots els espanyols som iguals davant de la llei i als presos se’ls ha d’aplicar la legislació penitenciària", motiu pel qual ha demanat no fer concessions als independentistes pensant en els seus interessos.

"Demanaria a Pedro Sánchez que no faci passos enrere, hem aconseguit amb l’esforç de tots que la declaració d’independència no tingui efecte", ha reclamat Santamaría, que ha recordat que han aconseguit que en el Govern no estiguin els que van participar en aquesta declaració. Els seus reclams han caigut en sac foradat, perquè hores després s’ha sabut que l’acostament dels presos és qüestió d’hores.

20180702 399603 sorayassantamaria 1 1 / periodico

Hernando, en femení

Notícies relacionades

El portaveu del grup popular al Congrés, Rafael Hernando, ha apostat aquest dilluns per "un lideratge femení" per a la presidència del partit, amb la qual cosa ha reduït la seva forquilla de candidats a la secretària general i a l’exvicepresidenta.

En una entrevista a RNE, Hernando, que no ha volgut revelar el nom de la seva candidata, ha insistit que seria bo un "lideratge femení" perquè aquesta és la dècada de les dones i estan aconseguint coses "que fa temps eren impensables".