ERC aprova 'la búlgara' el seu nou full de ruta

El 95% dels militants aposta per no descartar cap via cap a la independència

Torrent avisa que s'abonaran a "simples simbòlics" sense més recorregut

fcasals44083010 graf1464  l hospitalet  barcelona   01 07 2018   el vicepres180701133039

fcasals44083010 graf1464 l hospitalet barcelona 01 07 2018 el vicepres180701133039 / Toni Albir

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena

La conferència nacional d’ERC ha aprovat avui per aclaparadora majoria el pla a seguir per als pròxims anys i que passa per no descartar “cap via pacífica i democràtica” per assolir la independència. Entre aquestes, és clar, es trobaria una nova declaració unilateral d’independència. Dels 536 vots emesos, 511 (més del 95%) van donar recolzament al text. Hi va haver sis 'no' i 19 vots en blanc.

La direcció salva així una situació que després de la publicació del primer text de la ponència hi havia causat un seriós desgrat en part de la militància. L’aposta per una sortida negociada mitjançant una "mesa multilateral" va ser entesa com una renúncia per part dels sectors més 'hiperventilats’.

Finalment, la direcció, mitjançant la formulació sempre ambigua de "no descartar" res obre la porta a una nova DUI. La gran diferència, no obstant, segons fonts del partit, és l’experiència adquirida el mes d’octubre passat. Experiència la primera conclusió de la qual és que amb amb prou feines un 50% de recolzament, les accions unilaterals són impossibles de dur a terme sobre el terreny.

Dit d’una altra manera, la direcció accepta que la DUI segueixi en l’imaginari del partit, però no preveu que a curt o mitjà termini, tret de tomb demoscòpic, pugui dur-se a terme.

Ampliar la base

El líder a Barcelona de la força, davant de l’absència d’Oriol Junqueras i Marta Rovira, Pere Aragonés, ha asseverat que si bé l’1-O és el moment "fundacional" de la Catalunya "que ve", "queda camí per recórrer". "Hem de ser més i més forts, perquè l’Estat no se sotmetrà al veredicte de les urnes, necessitem majories imbatibles". Aragonés ha insistit que el seu partit "no renunciarà ni a l’1-O ni al dret a l’autodeterminació per asseure’s a negociar", amb referència a les exigències que planteja el president del Govern, Pedro Sánchez, de cara a la reunió amb el president Quim Torra de dilluns 9.

Notícies relacionades

També el president del Parlament, Roger Torrent, ha abordat la seva intervenció per aquest costat. “No volem ser els més independentistes, sinó els que més independentistes fan”. “Que ningú no ens demani gestos simbòlics, d’aquests que et quedes molt descansat quan els fas, però que no acosten a l’objectiu. No els farem llevat que serveixin per arribar al final”, ha dit Torrent, pensant segurament en aquesta moció que la CUP ha entrat al Parlament per la qual es demana que es reafirmi la declaració de sobirania del Parlament feta el 9 de novembre del 2015. L’origen de la part judicial del ‘procès’.

Després de l’enrenou que van aixecar les paraules de Junqueras llegides dissabte en aquesta mateixa conferència nacional, en la qual es va arrogar l’haver-se “fet càrrec i salvat l’1-O”, Torrent ha provat de suavitzar les formes. “L’1-O és de tots els catalans, però també nostre”, ha dit.