homenatge a eta

La Guàrdia Civil deté tres homes per exaltar un terrorista d'ETA

Els arrestats seran acusats d'enaltiment del terrorisme

Manifestació de suport als presos d’ETA a Sant Sebastià.

Manifestació de suport als presos d’ETA a Sant Sebastià. / Alvaro Barrientos (AP)

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

La Guàrdia Civil va detenir aquest dijous al País Basc i Navarra tres persones per haver homenatjat un etarra el 23 de setembre passat al campus de Vitòria de la Universitat del País Basc (UPV-EUH).

Segons va informar el Ministeri de l’Interior, els arrestats seran acusats dels delictes d’enaltiment del terrorisme i humiliació a les víctimes. L’anomenada operació Haien es va desenvolupar sota la coordinació del Jutjat Central d’Instrucció número 1 de l’Audiència Nacional i la fiscalia.

Els agents van realitzar tres registres en sales cedides per la UPV, que haurien sigut utilitzades "com a centres logístics i d’organització de diferents actes d’enaltiment a membres de la banda terrorista ETA, així com per al desenvolupament de possibles accions violentes de diferent intensitat que s’estaven produint els últims anys". 

Segons la Guàrdia Civil, entre aquests actes hi hauria l’homenatge el 27 de març del 2016 a cinc etarres al campus de Vitòria de la UPV, l’homenatge l’11 de desembre del 2016 a tres exdirigents etarres al mateix campus alabès i l’homenatge el 27 de setembre del 2017 a un etarra mort, també al campus de la universitat alabesa, que va coincidir amb la celebració del Gudari Eguna.

Actes vandàlics

D’altra banda, els agents van intervenir material que podria estar relacionat amb diverses accions de violència comeses els últims anys. Entre aquests fets, destaquen la ruptura de les càmeres de vigilància d’una facultat, una acció violenta contra un caixer automàtic i l’atac de diversos individus encaputxats i proveïts de barres de metall a un autobús urbà als voltants del campus.

Notícies relacionades

Els arrestats també estan acusats de la col·locació de cartells amb les fotografies de tres exdirigents de l’organització terrorista ETA a diverses parets del campus de la UPV.

Segons la Guàrdia Civil, una de les tres sales universitàries que es van registrar aquest dijous a Vitòria ja va ser objecte d’investigació, el març del 2017, per part de l’Ertzaintza. La Policia basca va intervenir després que un grup d’encaputxatsllancés pintura, excrements i orines al Deganat de la Facultat de Lletres. 

Temes:

ETA Terrorisme