Contra l'opinió de la fiscalia

El Suprem absol els processats del 'cas Guateque' i condemna a costes l'ajuntament

L'Audiència Provincial de Madrid ha considerat les proves "nul·les" i "mancades de validesa"

zentauroepp41323184 madrid 15 12 2017 comisi n investigaci n en la asamblea de m171215142331

zentauroepp41323184 madrid 15 12 2017 comisi n investigaci n en la asamblea de m171215142331 / JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El Tribunal Suprem ha confirmat l’absolució de tots els processats en el 'cas Guateque' al rebutjar els recursos de la Fiscalia de Madrid i del’Ajuntament de Madrid, que condemna a costes per les despeses del procediment penal.

El 9 de maig passat, els magistrats de l’Alt Tribunal van revisar els recursos interposats contra la sentència de l’Audiència Provincial de Madrid que va absoldre els enjudiciats. L’Audiència va exonerar els acusats a l’anul·lar la validesa d’una gravació que va originar el procediment i que, segons els magistrats, es va obtenir de manera il·legal per part de la Guàrdia Civil al no ser autoritzada per un jutge.

El 'cas Guateque' va investigar una presumpta xarxa de funcionaris corruptes en l’època de l’Ajuntamentd’Alberto Ruiz-Gallardón que van cobrar a canvi de llicències exprés. Finalment, aquest extrem no s’ha demostrat.

Entre els recursos, hi havia la impugnació de la Fiscalia de Madrid al considerar que la gravació a un dels acusats en la qual es revela un suborn és vàlida, ja que va ser"corroborada" i "ratificada".

En una sentència, el Suprem desestima ara els recursos presentats per la fiscalia i per l’ajuntament contra la sentència del juny del 2017 per la causa seguida per delictes de suborn, prevaricació, tràfic d’influències, negociacions prohibides als funcionaris, infidelitat en la custòdia de documents, falsedat i delicte contra el patrimoni històric.

El Suprem sosté que "l’Audiència va actuar correctament a l’excloure la validesa probatòria d’unes gravacions que, més enllà de la seva ocultació, van desplegar un efecte contaminant de tot l’actuat, en la mesura que van representar una privilegiada font de coneixement que s’hauria d’haver obtingut sense subterfugis encaminats a eludir la vigència de les garanties que són pròpies del procés penal".

Proves nul·les

Els magistrats de l’Audiència Provincial de Madrid van considerar que totes les proves practicades durant la instrucció són "nul·les" i "mancades de validesa", ja que la gravació d’un testimoni protegit que va donar origen a la investigació judicial va ser realitzada sense autorització del jutge Santiago Torres i al marge de qualsevol procediment penal.

El fiscal va assenyalar en el seu recurs que les dades aportades per la conversa gravada, en la qual es posa de manifest l’existència d’un suborn, van ser "assumides, corroborades, ratificades i aportades a la causa pel mateix testimoni". En aquest sentit, la fiscalia afirma que la gravació de la conversa per part d’un dels intervinents no va vulnerar el dret a la intimitat de l’altre.

Notícies relacionades

Així mateix, el Ministeri Públic considera "inadmissible", tal com diu l’Audiència Provincial de Madrid, que la Guàrdia Civil provoqués la comissió dels delictes investigats. Recorda que aquesta conversa es va produir abans de l’inici de la investigació policial, ja que encara no s’havia presentat la denúncia, i, per tant, es tracta d’una trobada que "no va ser programada, ni vigilada, ni orientada de cap manera per la Guàrdia Civil".

El fiscal, que va demanar a l’inici una suma de 250 anys de presó, va rebaixar només les penes als processats que van reconèixer els fets de què se’ls acusava. En canvi, va mantenir la pena per a la resta, entre ells l’excap de la divisió municipal d’Impacte i Anàlisi Ambiental de Medi Ambient, Victoriano Ceballos, i els 11 anys de presó per al seu superior, Joaquín Fernández Castro.