MOBILITZACIONS

Els CDR convoquen protestes per la presència del Rei a Girona

A Caldes de Malavella s'inaugurarà la plaça de l'1 d'octubre mentre el Rei entona el seu discurs

Fort blindatge policial dels Mossos al polígon de Vilablareix per evitar enfrontaments amb Vox

zentauroepp44034345 graf9875  vilabrareix  girona   28 06 2018   manifestantes d180628170826

zentauroepp44034345 graf9875 vilabrareix girona 28 06 2018 manifestantes d180628170826 / Robin Townsend

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els Comitès de Defensa de la República (CDR) han convocat per a aquest dijous mobilitzacions en protesta per la presència del rei Felip VI i la reina Letícia en l’entrega dels premis Princesa de Girona que tindran lloc al municipi de Vilablareix després que l’Ajuntament de Girona denegués l’ús de l’Auditori per a la cerimònia.

Els independentistes han establert tres punts de reunió, que estan totalment blindats pels Mossos d’Esquadra: un al pavelló de Vilablareix, un altre a l’aparcament del centre comercial Espai Gironès de Salt i el tercer al polígon industrial Mas Aliu d’Aiguaviva. En aquesta última localitat és on es concentra un nombre més gran de persones, ja que hi ha hagut un efecte crida després de la convocatòria de Vox al mateix lloc per recolzar Felip VI.

Segons fonts dels CDR, els independentistes no han aconseguit tallar la carretera en el primer punt perquè la policia els ho ha impedit i fins i tot han retingut un membre dels comitès. En el segon els Mossos d’Esquadra no deixen sortir els manifestants del pàrquing i, en el tercer, es troben davant dels de Vox, malgrat la forta pluja, a les portes del camí que condueix al Mas Marroch. La carretera es manté tallada i un ampli dispositiu policial els separa.

Els comitès ofereixen una sèrie de recomanacions, com "mantenir una actitud serena, tranquil·la i sense caure en provocacions" o "evitar entregar el DNI, NIE o passaport" a la policia.

Batalla de càntics

L’intercanvi de càntics i retrets ha augmentat després que una manifestant de Vox hagi pintat els llaços grocs de la carretera i hagi intentat despenjar els que pengen dels fanals. Els agents l’han arraconat de nou cap a la manifestació sense més incidents.

"Fora feixistes de les nostres terres" i "Nazis no", han llançat llavors els membres dels CDR. Una cosa a què han respost els unionistes amb "Estremera, vacances de primera" i sintonitzant el pasdoble 'La Banderita’.

També es repeteix el clamor per l’alliberament dels polítics presos i a favor del referèndum de l’1-O. Sota la pancarta "Catalunya no té rei", alguns manifestants han cremat fotografies de Felip VI lluint màscares amb la cara d’un elefant, en al·lusió a la polèmica caça del rei emèrit Joan Carles I a Botswana.

Inauguració de la plaça de l’1-O

Notícies relacionades

Es preveu que les concentracions durin "unes quantes hores". La cerimònia d’entrega dels premis arrencarà a les 18 hores i durarà unes dues hores. El discurs del Rei serà l’últim, abans que comenci el sopar. A aquesta hora està prevista la inauguració de la plaça de l’1 d’octubre a Caldes de Malavella, on es projectarà en una pantalla un missatge des d’Alemanya de l’expresidentCarles Puigdemont.

També hi ha prevista una concentració demà divendres, a les 8 hores, a Caldes de Malavella, on se celebrarà la segona jornada dels premis amb activitats de foment de l’esperit emprenedor.