INVESTIGACIÓ JUDICIAL

Un correu revela la tensió entre JxCat i ERC pel control de la publicitat en els mitjans

Un correu electrònic de Molons a Artadi intervingut per la Guàrdia Civil evidencia la pugna entre tots dos partits

Els investigadors van localitzar cartes preparades

molons

molons

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat

Correus electrònics inclosos en el procediment judicial sobre els preparatius de l’1-O revelen les tibantors que existien entre Junts per Catalunya i ERC per aconseguir el control dels departaments que s’encarreguen d’atorgar les subvencions als mitjans de comunicació. Un correu electrònic remès el febrer d’aquest any per l’exsecretari de Difusió de la Generalitat, Antoni Molons, a l’actual consellera de Presidència, Elsa Artadi, evidencia la tensió entre tots dos partits arran de la proposta d’ERC de quedar-se amb l’àrea de Difusió, encarregada de la publicitat institucional, i deixar a JxCat la secretaria de Comunicació, responsable de les subvencions.

En el correu electrònic, al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, Molons comentava a Artadi l’oferta d’Esquerra per fer "un canvi de cromos" als llocs més sensibles de l’àrea que reparteix els ajuts públics als mitjans. "Aparentment podria ser una bona oferta, però té una trampa", li advertia l’exalt càrrec que va ser detingut per la Guàrdia Civil en l’operació desenvolupada el març del 2018.

"Mai no et donarà tant joc"

"Els projectes són les línies de les subvencions que donen una mica més de marge i de discrecionalitat, però mai no n’hi podrà haver la mateixa quantitat que amb la publicitat que depèn de Difusió. Encara que hi hagi més pressuposat, mai no n’hi haurà tant i, per tant, mai no et donarà tant joc", va escriure Molons.

L’exsecretari de Difusió continuava assegurant: "D’altra banda, la publicitat la necessiten tots els mitjans. En canvi no tots els mitjans presenten sempre projectes per a subvencions”. I afegia: "Finalment, preguntem-nos: ¿per què ERC vol fer un canvi de cromos i tenir el que tenim nosaltres i que nosaltres ens quedem allò? Si tan bona és la secretaria de Comunicació amb les subvencions a projectes, ¿per què no se la queden ells?".

Correu electrònic intervingut per la Guàrdia Civil en la investigació de l’1-O.

Davant d’aquest correu electrònic, la Guàrdia Civil conclou que existia interès per part dels dos partits pel control de l’àrea de Difusió i la suposada discrecionalitat sobre els ajuts públics.

Cartes anunciant la independència

En els registres efectuats a Molons quan va ser detingut, la Guàrdia Civil també va trobar altres documents vinculats al procés independentista. Entre ells, figuren unes cartes que la Generalitat havia preparat per anunciar a personalitats europees la independència de Catalunya. Entre els destinataris hi havia el llavors ministre d’Economia francès i actual president del país, Emmanuel Macron.

Notícies relacionades

"Com bé sap, Catalunya s’ha constituït, per la via d’un procés democràtic, en un nou Estat d’Europa," començaven les cartes, algunes de les quals van ser avançades per EL PERIÓDICO el març passat.

Els investigadors també van trobar un model d’escrit per comunicar a una sèrie de mitjans de comunicació, com RTVE, la COPE i Antena 3, el manteniment “de manera provisional” de les condicions de l’ús de l’espectre radioelèctric després de la independència de Catalunya. Tot aquests documents figuren en la causa oberta pel jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona, que investiga l’organització del referèndum unilateral.