projecte comú

Rivera, Macron i Renzi negocien una plataforma comuna per a les europees

El moviment busca socis "progressistes" abans de decidir si fa el pas

L'objectiu seria formar un grup propi europeu al marge de l'ALDE

zentauroepp38602874 mas periodico combo rivera  macron  trudeau180625161308

zentauroepp38602874 mas periodico combo rivera macron trudeau180625161308

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Ciutadans està estudiant l’opció de presentar-se a les eleccions europees del 2019 en una plataforma conjunta amb En Marxa!, el partit del president de França, Emmanuel Macron, i el Partit Democràtic italià de Matteo Renzi. El delegat general de la formació francesa, Christophe Castaner, s’ha reunit aquest dilluns amb Albert Rivera i ha confirmat les negociacions a tres bandes, amb les quals el partit taronja provarà d’aglutinar a forces i figures europeistes que acceptin sortir de l’òrbita del Partit Popular Europeu i de la socialdemocràcia. Un pla que va iniciar amb l’oferta encara no corresposta a Manuel Valls per ser el seu alcaldable a Barcelona.

Després de reunir-se a Madrid amb el president i el secretari general de Cs, Albert Rivera i José Manuel Villegasrespectivament, Castaner ha dit en roda de premsa que a Ciutadans i a la seva formació els uneix la voluntat de "canviar Europa en profunditat" i de no fer-ho donant-se suport a un o altre partit que en un moment determinat pugui ser majoritari o no.

Plataforma de convergència comuna

Segons ha explicat Castaner, En Marxa! està obtenint suports d’altres partits europeus que comparteixin el mateix projecte "progressista" d’Europa per presentar-se junts als comicis del pròxim any i, a més de Cs, s’hi podria integrar també el Partit Democràtic italià.

Fonts de Ciutadans, han precisat que podria ser amb una única candidatura a nivell europeu o cada un presentar-se amb les seves pròpies sigles, formant part d’aquesta plataforma, que després podria crear un grup propi alParlament Europeu. De moment, s’estan buscant socis i s’estan concretant les polítiques per després establir el mecanisme més adequat per anar a les eleccions.

Si s’arriba a constituir la plataforma, el dirigent del partit francès ha precisat que el seu objectiu seria situar-se al marged’ALDE, el grup dels liberals europeus a l’Eurocambra, tot i que els seus promotors volen iniciar un acostament amb ells. Actualment es dona la paradoxa que Ciutadans comparteix aquest grup a Brussel·les i Estrasburg amb CDC.

Idea comuna d’Europa

Castaner ha explicat que el repte és anar més enllà de la política per poder atreure els qui vulguin treballar amb En Marxa!. Davant la "lògica de partits" premien la "lògica del projecte europeu" i no "tancar-se en un grup o un altre". "Volem ampliar el debat, però ALDE és un soci eminent", ha afirmat.

Notícies relacionades

"En aquest moment l’important és tenir una idea comuna d’Europa", ha afegit Villegas abans de precisar que, ara per ara, Ciutadans no ha pres una decisió sobre la seva integració en la plataforma de Macron i Renzi. I ha deixat clar que la reunió amb el delegat general d’En Marxa! és una més de què les que està mantenint la formació taronja amb el partit francès per posar en comú la seva posició sobre el projecte europeu.

"Som dues forces europeistes i dos moviments que surten directament de la ciutadania amb ganes de reforçar la integració europea", ha destacat Villegas, que ha puntualitzat que en la trobada d’aquest dilluns "ha quedat sobre la taula la voluntat de continuar treballant en la coordinació de les propostes per a Europa". Els dos partits coincideixen a ser un moviment basat en la "renovació", la qual cosa constitueix un "vincle molt fort", ha apuntat també Castaner.