SENTÈNCIA

Més de 23 anys de presó per deixar morir una 'mula' a qui se li va rebentar una bola de droga

L'Audiència Nacional condemna quatre narcotraficants que el van esquarterar i el van abandonar a França

zentauroepp43369338 180517095830

zentauroepp43369338 180517095830

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

La Secció Tercera del Penal de l’Audiència Nacional ha condemnat quatre membres d’una xarxa dedicada al narcotràfic a penes d’entre 20 i 23 anys i mig de presó per homicidi i delicte contra la salut pública per deixar morir i esquarterar una 'mula' que va morir al rebentar-se-li una de les 67 bosses de cocaïna que havia ingerit.

El tribunal considera acreditat que els acusats integraven una organització criminal que introduïa cocaïna a Espanya i Suïssa des de la República Dominicana. Des dle 2011, els condemnats van utilitzar com a 'mula' un habitant de Gijón que els devia entre 12.000 i 14.000 euros per la seva addicció al joc i a les drogues. Per saldar el deute, el noi portava la cocaïna a Espanya dins el cos. 

La sentència relata que tenia intenció d’abandonar aquesta activitat, però “davant del temor de patir represàlies per partd’Heriberto Reyes, que li havia manifestat que havien matat qui els havia traït”, va accedir a fer un últim viatge.

El 7 de juliol de 2014, en una vivenda que els acusats havien llogat a la localitat de Villadiego (Burgos), va començar a vomitar i tenir convulsions, en presència de dos dels acusats que no van fer res per assistir-lo. Malgrat que “coneixien perfectament que Fernando havia estat ingerint càpsules de cocaïna i consegüentment el risc per a la seva vida, cap d’aquests no van sol·licitar assistència mèdica ni van trucar a una ambulància", afirma la resolució.

Els acusats van trucar a Heriberto Reyes, que va acudir al domicili, i després de constatar la gravetat de l’estat en què es trobava  Fernando, els va dir que marxessin de l’immoble i truquessin al també condemnat Benjamín Guzmán per "comprar aigua destil·lada, guants i bosses d’escombraries”.

El noi va morir per sobredosi de cocaïna d’extremada puresa, i els acusats li van fer una laparotomia per recuperar les càpsules. Després, per desfer-se del cos, el van decapitar i van desmembrar, i van introduir les despulles en una maleta, de la qual es van desfer a França de camí a Suïssa. A la frontera d’aquest país, Reyes va ser detingut i se'l va condemnar a 4 anys i mig de presó per delicte greu d’estupefaents.

Homicidi per assumir el risc

La sentència condemna els acusats per delicte d’homicidi perquè, encara que desconeguessin l’estat de salut del jove muler, sabien que amb la ingesta de boles de cocaïna, “si aquestes es destrueixen a l’interior, la mort és inevitable".

Notícies relacionades

"No és que Heriberto Reyes i la resta dels membres de l’organització volguessin la mort de Fernando, però sí que acceptaven i assumien consegüentment la seva mort (...), i això ens porta a un delicte d’homicidi, bé per acció o almenys per dol eventual”, que implica 10 anys de presó.

La manera d’operar dels acusats, segons la sala, revela l’existència d’una organització criminal en la qual s’entreveu un repartiment de papers plenament definits entre el cap i la resta de condemnats. En el cas de Reyes, la sala li imposa la pena més alta perquè es tracta del cap de l’organització i "es va acarnissar amb la víctima fins a esquarterar-la”. Aquesta pena màxima pel delicte contra la salut pública seria de 18 anys, però se li descompten els 4 anys i mig que va complir a Suïssa.