proposta política

Iceta proposa un diàleg intern a Catalunya per definir un objectiu nacional

Planteja la creació d'una comissió parlamentària que busqui consensos per avançar políticament

Miquel Iceta, líder del PSC

Miquel Iceta, líder del PSC / ACN / JORDI BATALLER

2
Es llegeix en minuts

El líder del PSC, Miquel Iceta, ha fet una crida a obrir un diàleg intern a Catalunya i, per a això, ha proposat crear al Parlament una “comissió d’estudi per a l’acord” i també que el president Quim Torra es reuneixi periòdicament amb els líders polítics per explorar consensos. Iceta ha advertit que “el problema no el tenim entre Catalunya i la resta d’Espanya, sinó que a Catalunya no hi ha prou consens sobre com avançar” ni tampoc existeix “un objectiu nacional compartit per una majoria àmplia”.

Així, ha recordat que per reformar l’Estatut es necessiten dos terços vots en el Parlament, però “avui dia no hi ha cap proposta política que tingui el suport d’aquests noranta diputats”, pel que “potser val la pena que busquem aquesta proposta i, per a això, cal començar a parlar”.

Iceta ha plantejat en aquest sentit dues possibilitats que serien complementàries: d’una banda, a través d’una moció parlamentària, els socialistes proposaran que el president de la Generalitat, Quim Torra, “es comprometi a tenir reunions amb els presidents dels grups parlamentaris” i en mantingui una “relació habitual”.

Unes trobades amb els líders parlamentaris que servirien per “anar seguint el procés de negociació amb el Govern d’Espanya i per anar establint consensos” dins de Catalunya, una via que tindria una “formulació molt institucional” i que “pivotaria sobre l’eix de la presidència de la Generalitat”, ha relatat Iceta.

La segona proposta, en canvi, consistiria a establir un “mecanisme estrictament parlamentari” que podria plasmar-se en la creació d’una “comissió d’estudi per a l’acord”.

Mecanismes per a la discussió

“¿Per què no ens dotem de mecanismes que ens permetin als grups començar a discutir i cada un pugui portar-ne el plantejament? Uns portaran el referèndum sobre la independència, d’altres potser precisaran què vol dir dret a decidir, a nosaltres ens encantaria parlar de la reforma constitucional i estatutària i fins i tot podríem trobar-ne d’altres que plantegessin altres qüestions que no requereixin reformes tan importants”, ha explicat.

Iceta ha citat així a aprofitar la “finestra d’oportunitat” de l’arribada del nou Govern de Pedro Sánchez i a participar d’aquest diàleg intern a Catalunya “sense condicionar-lo d’entrada”. Per això ha tornat a mostrar-se “crític” amb la posició de la líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, de no acudir a la ronda de contactes amb Torra a causa de la pancarta a favor de “la llibertat dels presos polítics i exiliats” a la façana del Palau de la Generalitat: “Si no comencem a parlar, ¿com podrem establir un acord?”, ha expressat.

Reunió de Sánchez i Torra

D’altra banda, sobre què espera de la reunió del 9 de juliol entre els presidents Pedro Sánchez i Quim Torra, Iceta ha confiat que “sigui la primera de moltes” entre tots dos mandataris. “M’agradaria que els dos es diguessin totes les veritats, convé que sàpiguen quina és la posició de l’altra part. Que fossin capaços d’analitzar on són tots els problemes de fons i quines qüestions concretes poden resoldre’s, encara que el problema de fons segueixi sense una solució immediata. I que abordessin aquestes qüestions concretes i algunes trobessin una via de solució o aproximació de solucions”, ha dit.

Notícies relacionades

Iceta ha fet broma que, “ara que estan de moda aquests programes de primeres cites, cal recordar que les primeres cites són importants, però sobretot si de la primera es deriva una segona”.

“Si no –ha afegit–, ha estat un fracàs. La continuïtat del procés de diàleg seria l’exigència bàsica. I si a més es produís una aproximació concreta, llavors ja seria enormement feliç”.