JOCS DEL MEDITERRANI

Iceta demana "treva olímpica" entre el Govern espanyol i la Generalitat a Tarragona

El líder del PSC assegura que la carta de Torra, Puigdemont i Mas al Rei ha sigut un "error polític"

zentauroepp43662318 rdp iceta a la generalitat foto bertran180608142152

zentauroepp43662318 rdp iceta a la generalitat foto bertran180608142152 / ALBERT BERTRAN

1
Es llegeix en minuts
Efe

El líder del PSCMiquel Iceta, ha demanat que, amb motiu de la inauguració avui dels Jocs del Mediterrani a Tarragona, hi hagi una "treva olímpica" entre el Govern espanyol la Generalitat, perquè és "una oportunitat per a l’enteniment".

En declaracions a Efe, ha recordat que "els Jocs Olímpics van néixer com una manera de forçar una treva en conflictes que assolaven l’Antiga Grècia, per això es parlava de treva olímpica. Els Jocs del Mediterrani han de servir com a espai de trobada entre tots".

La carta al Govern espanyol, no al Rei

Sobre la possibilitat que el president de la Generalitat, Quim Torrano assisteixi a la inauguració d’aquesta nit, Iceta ha suggerit que si ell "fos president, no dubtaria ni un moment i aniria a Tarragona". Així mateix, ha dit que "plantejaria el problema polític als responsables polítics, en aquest cas al Govern d’Espanya, no al Rei".

"I si fos president de la Generalitat, firmaria les cartes jo sol", ha afegit en al·lusió a la carta que Torra va enviar el rei Felip VI sol·licitant-li que es reunís amb ell amb motiu de la inauguració, una missiva que el dirigent català va firmar junt amb els expresidents de la Generalitat Carles Puigdemont i Artur Mas.

"Error polític"

Notícies relacionades

Una carta que Iceta ha qualificat d’"error polític", perquè "les formes són molt importants i en aquest cas no s’han guardat les formes": "És una estratègia equivocada –ha incidit–. S’ha de saber què se li pot demanar al Rei i què al Govern central. I la Generalitat s’ha equivocat intentant prendre el cap de l’Estat com un interlocutor d’un tema polític".

A més, sobre la petició a la carta al Rei que es disculpi pel seu discurs del 3 d’octubre passat, ha considerat que el Rei no s’ha de disculpar. "Ens hem d’acostumar tots que els discursos puguin no agradar-nos", ha dit Iceta. "Crec que el Rei no s’ha de disculpar –ha recalcat–. Però és que, a més, a pilota passada, ¿per què s’ha de disculpar? Aquí qui s’ha de disculpar són els que van decidir sortir de la legalitat, els que van posar la política catalana en un atzucac".