NOU GOVERN

Sánchez aborda el repte de frenar els recels entre autonomies

Buscarà com donar oxigen a les exigències territorials sense obrir una pugna entre presidents

El nou barco amb immigrants davant d'Itàlia apuntala la seva exigència d'una política comuna a la UE

undefined43859386 madrid 19 06 2018  politica  sesion de  control al gobierno 180621130832

undefined43859386 madrid 19 06 2018 politica sesion de control al gobierno 180621130832

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol / Gemma Robles

Pedro Sánchez sortirà aquest dissabte a la seva primera gira internacional com a president per tractar que Espanya guanyi pes a l’exterior amb el seu primer desafiament estatal a la maleta pendent de resoldre: com obrir l’anhelat diàleg amb les autonomies i preservar els fràgils equilibris parlamentaris sense alimentar els recels d’uns territoris que demanen oxigen per arribar amb ‘punch’ a les eleccions de maig del 2019. El cap de l’Executiu no disposa de solucions màgiques, perquè està compromès amb l’estabilitat pressupostària, però els líders de les comunitats amb qui es reunirà a la tornada del periple internacional plantejaran les seves exigències i miraran de reüll el que puguin aconseguir els veïns. Sánchez sap que no comptarà ni tan sols amb el suport de les autonomies socialistes ja que, amb els comicis en l’horitzó, fins i tot els seus presidents apretaran a Madrid.

La primera reclamació que promet revolts és el finançament autonòmic. La decisió de Sánchez de no renovar el vell sistema aquesta legislatura i oferir només “millores” parcials ha aixecat crítiques. La Comunitat Valenciana, la més infrafinançada, està governada pel socialista Ximo Puig amb suport de Compromís. Totes dues forces es queixen. “No es pot renunciar en absolut a canviar el model el més ràpidament possible”, al·lega Puig. Els seus socis van pressionar Sánchez en la sessió de control i es van emportar “una gerra d’aigua freda”, una decepció tan profunda que dijous van decidir posar al president davant el mirall. Van registrar la mateixa iniciativa que el PSOE va presentar el 2016 apressant a reformar el model.

Una altra comunitat que pot despertar el fantasma dels greuges. Andalusia. Sánchez es reunirà amb la presidentaSusana Díazal juliol però ella ja ha avisat que no és cap “franquícia” de la  Moncloa. També el socialista Emiliano García-Page reclama des de Castella- La Manxa a Sánchez que no abandoni la revisió del sistema i la presidenta balear, Francina Armengol, adverteix que no renuncia a les seves exigències.

Multilateral o a dues bandes

Els presidents no volen tractes de favor a determinades autonomies i reclamen converses multilaterals. En l’aire hi ha el temor que les trobades amb el lehendakari, Íñigo Urkullu, (25 de juny, el primer dels presidents cridats a la Moncloa) i el president, Quim Torra, (9 de juliol) busquin eventuals tractes de favor. Mentrestant, ERC defensarà en una moció al Congrés el diàleg bilateral de la Generalitat i el Govern “sense condicions ni renúncies”.

Alimentant la conspiració hi ha el PP que, escapçat, repeteix i repeteix el mantra ja assajat de “les concessions” als independentistes.

De moment, Units Podem, el PNB i els independentistes donen treva. El dubte és si quan els seus líders autonòmics els atiïn davant les eleccions del 2019, s’encomanaran i el Congrés viurà el final de la lluna de mel amb el PSOE.

Lliçons de l’'Aquarius'

Notícies relacionades

Sánchez comença la seva gira europea amb aquestes trucades d’atenció des de casa i amb altres senyals de risc a l’exterior. La negativad’Itàlia, aquest dijous, a obrir els seus ports a una embarcació amb 224 immigrants mostra que la resposta espanyola a l’‘Aquarius’, si bé solidària, planteja dificultats de sostenibilitat. 

Sánchez defensarà aquest diumenge en la cimera sobre migracions a  Brussel·les que s’ha de coordinar una política comuna. El ministre d’Exteriors, Josep Borrell, aposta per crear centres de migrants fora de la UE per evitar "que la gent es llanci el mar". Cal veure com esquiva aquest discurs Sánchez amb l’entossudiment de la cancellera Angela Merkel, amb qui es reunirà dimarts a Berlín i amb el Consell Europeu de dijous i divendres.