MINISTERI DE L'INTERIOR

Grande-Marlaska defensa la unió en la seva reunió amb les víctimes del terrorisme

El ministre ha inaugurat la seva agenda pública amb una reunió amb les víctimes del terrorisme

interior

interior

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha agraït avui a les víctimes del terrorisme el seu "paper crucial" per acabar amb ETA i ha defensat la "unió sense fissures" com a factor "indispensable" per vèncer tota mena de terrorisme.

Segons informa el Ministeri de l’Interior, Grande-Marlaska ha volgut que la primera reunió a la seu del departament fos amb les associacions i fundacions de víctimes del terrorisme per traslladar-los el compromís personal i de tot el Govern amb el col·lectiu.

A totes elles –han acudit una trentena de representants– ha donat les gràcies per la seva "lluita indispensable per derrotar el terrorisme a Espanya".

Els ha transmès també que tant Interior com el Govern defensaran "l’aplicació estricta del principi de legalitat, com no pot ser de cap altra manera, tenint present que la confiança únicament es pot generar sota aquest paraigua i la prèvia informació i transparència".

Marlaska també ha defensat que la "unió sense fissures i compacta de tots" és imprescindible per vèncer altres terrorismes" i ha reiterat el "ferm compromís" de l’Executiu amb les víctimes.

"Sempre estarem al vostre costat, protegint-vos i homenatjant la vostra memòria i dignitat. Treballant perquè la justícia i la veritat s’imposin a qualsevol altre relat que tracti de manipular el que ha passat a Espanya", els ha promès.

Covite demana als presos que rebutgin la violència

El Col·lectiu de Víctimes del Terrorisme (Covite) ha reclamat avui al ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, que exigeixi als presos d’ETA "el rebuig individual, clar i sense trampes de la violència com a condició per a l’acostament" a presons del País Basc.

Covite és un dels col·lectius que avui a acudit a la reunió amb Grande-Marlaska, que ha defensat davant de les víctimes la unitat d’acció contra el terrorisme i l’aplicació estricta del principi de legalitat.

En representació de Covite, Conchita Martín, membre de la Junta directiva, ha demanat que el rebuig individual i sincer de la violència sigui la "línia vermella" que determini si es trasllada o no un pres, segons ha informat en un comunicat. 

Martín ha considerat "inquietant" que en les últimes setmanes "el debat s’hagi centrat més en els presos que en les assignatures pendents de les víctimes, tan greus com l’accés a la justícia i l’esclariment de més de 300 assassinats sense resoldre", segons ha explicat en un comunicat el col·lectiu.

"Un Govern que es preocupés més pels perpetradors que per les víctimes no tindria la confiança d’aquest col·lectiu", ha advertit, ja que l’Estat "no pot tractar d’igual a igual els terroristes que l’han intentat destruir".

Notícies relacionades

Per això, ha considerat indispensable "establir un codi ètic basat en el rebuig de la violència" i ha demanat a Grande-Marlaska que "no caigui en les trampes lingüístiques de l’esquerra ‘abertzale’" com la de "reconèixer el mal causat". "Del que es tracta és que els presos repudiïn la violència que van exercir de manera clara i individual", ha afegit.

 Covite també s’ha oposat de manera rotunda a una transferència de les competències de presons al Govern basc i ha traslladat a Marlaska el mateix missatge que l’anterior Govern: "En vista de la temptació de considerar ETA com un capítol tancat, mantenim que encara queda per escriure la pàgina del seu final".