EL NOU MAPA POLÍTIC

Torra es reunirà amb Iglesias dilluns a la Generalitat

El president anuncia la cita amb el líder de Podem

La nova conjuntura política apropa el Govern i els comuns

zentauroepp43705483 barcelona 11 06 2018 pol tica el president de la generalitat180611105411

zentauroepp43705483 barcelona 11 06 2018 pol tica el president de la generalitat180611105411

2
Es llegeix en minuts
D. G. Sastre / X. Barrena / R. Pascual

Una vegada acabada la ronda de contactes amb els representants dels grups parlamentaris catalans (a excepció d’Inés Arrimadas, que es va negar a anar a la Generalitat fins que es retirés la pancarta en favor dels presos sobiranistes), Quim Torra iniciarà la setmana que ve les cites amb líders de partits estatals. El primer serà Pablo Iglesias, dilluns vinent a Barcelona, de manera que Torra veurà abans el líder de Podem que aPedro Sánchez.

El Govern ja havia anunciat la voluntat del president de reunir-se amb Iglesias després de la trobada de la setmana passada entre Torra i Xavier Domènech. Després d’aquella cita es va evidenciar que la nova conjuntura política havia facilitat l’acostament entre ERC i JxCat i l’espai dels comuns. El coordinador general de Catalunya en Comú Podem, que s’havia mostrat molt crític amb l’elecció de Torra com a president ("Torra és l’oposat al que és Catalunya", va arribar a dir), es va mostrar fins i tot disposat a ajudar a aprovar els pròxims pressupostos si es fa un gir en clau social.

"Estendre ponts"

Notícies relacionades

En aquella reunió va proposar a Torra crear una àmplia mesa pel diàleg a Catalunya, iniciativa ben rebuda pel Govern, que Domènech li ha demanat aquest dimecres al Parlament que es concreti com un organisme a la Cambra catalana. En la seva resposta parlamentària, Torra ha aprofitat per anunciar la seva reunió amb Iglesias. "Estat vol dir també els grups parlamentaris al Congrés. Estic molt content de poder reunir-me dilluns amb el senyor Pablo Iglesias. I estic segur que serà una reunió molt profitosa. Tot el que pugui ser estendre ponts amb l’Estat i especialment amb els republicans de l’Estat, per a nosaltres és molt interessant, perquè ens ajuda a explicar el projecte català i entendre millor el projecte seu per a Espanya".

Per la seva banda, Iglesias ha expressat la seva voluntat que aquest contacte ajudi a "acostar posicions" i generar "d’un clima de diàleg i d’enteniment entre el govern i les forces polítiques catalanes i el govern català" perquè  "el diàleg i les vies democràtiques siguin les que guien les polítiques respecte al conflicte a Catalunya". El secretari general de Podem ha volgut destacar que és "molt important acabar amb l’excepcionalitat i acostar els presos a presons pròximes a les seves famílies", perquè "la legislació deixa molt clar que les penes de privació de llibertat no poden ser penes contra els familiars".