CGPJ

Lesmes adverteix els diputats del col·lapse dels jutjats

Afirma que el 60% de jutjats estan sobrecarregats i assenyala que el sistema no falla pel sobreesforç dels jutges

Qualifica de "justes" les reivindicacions que van portar a jutges i fiscals a anar a la vaga

rjulve36839581 gra191  toledo  11 01 2017   el presidente del tribunal supr170112140153

rjulve36839581 gra191 toledo 11 01 2017 el presidente del tribunal supr170112140153 / Ismael Herrero

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes, va advertir aquest dimecres als membres de la comissió de Justícia del Congrés de la situació de "col·lapse" en la qual es troben molts òrgans judicials, amb un 60% dels jutjats sobrecarregats, i per això els va instar a emprendre "una gran reforma organitzativa de l’administració de justícia".

En la que serà la seva última compareixença al Congrés, ja que ben aviat s’iniciaran els tràmits per procedir a la seva renovació, que s’haurà de produir al desembre, va assenyalar que “mentre no es dugui a terme una gran reforma organitzativa de l’administració de justícia, difícilment seran superables les actuals ineficiències que impedeixen que els grans indicadors d’assumptes pendents, taxes de resolució o temps mitjans de resposta experimentin millores significatives”.

“La nostra litigiositat continua sent elevada si la comparem amb la dels països del nostre entorn, i encara que els nostres jutges, gràcies al seu esforç, portaven diversos anys sent capaços, a escala global, de resoldre més assumptes dels que ingressaven, aquesta és una situació difícilment sostenible en el temps”, va assenyalar. 

“Aquesta situació de col·lapse en molts òrgans i, en tot cas, de desequilibri en el conjunt del sistema si es manté prolongadament en el temps, pot provocar que el mateix sistema se’n ressenti, com de fet pot estar passant,” va afegir.

Vaga per reclamació "justa"

El president del Suprem i del CGPJ va advocar per millorar les condicions dels jutges, les "reivindicacions" dels quals va qualificar de "legítimes" i va recordar que els havien portat a fer "una jornada d’aturades". 

“S’ha de millorar, en la mesura del possible, les seves condicions de treball i respondre adequadament a l’especial dificultat que comporta la seva tasca, ja que amb això estarem afavorint la qualitat d’un servei que és una peça fonamental per al funcionament de l’Estat de Dret”, va afirmar Lesmes, que va citar, entre altres reivindicacions, les retributives i les relatives a la protecció social, les càrregues de treball o els mitjans materials, així com els permisos i llicències, que va qualificar de “justes”.

Crítiques independentistes

Al que no va dedicar un temps excessiu va ser a sortir al pas a les crítiques de la portaveu del PDECat, Lourdes Ciuró, per la causa per rebel·lió que se segueix al Tribunal Suprem contra 23 dirigents del procés. Es va limitar a recordar que la justícia espanyola ha sigut elogiada per la premsa espanyola per la recent sentència del 'cas Nóos', després de la qual va ingressar a la presó el cunyat del Rei Iñaki Urdangarin.

Notícies relacionades

A més, va recórrer a un informe fet públic aquest dimarts per l’òrgan de govern dels jutges. "La somiada Bèlgica, la que respecta els drets humans, té un 50% més de condemnes que Espanya del Tribunal Europeu de Drets Humans", va assegurar en clara referència al país al qual va fugir l’expresident Carles Puigdemont i alguns dels seus exconsellers.

Respecte a la presó preventiva de vuit dels processats per rebel·lió, que va criticar ERC, Lesmes es va limitar a dir que tant "la decisió de presó preventiva com la de llibertat li correspon al jutge i ho fa amb independència". Va afegir: "Les seves raons poden convèncer o no, però jo no li donaré cap indicació al jutge Llarena, ni a cap altre jutge, sobre el que ha de fer o ha de deixar de fer".