NEGOCIACIONS AMB EL PSOE

Podem vol concretar un calendari de treball amb el PSOE en els propers dies o setmanes

El partit morat assegura que vol arribar a acords amb l'Executiu per aprovar mesures socials

GRAF5894 MADRID 19 03 2018 - Los portavoces de Podemos Pablo Echenique y Noelia Vera comparecen en rueda de prensa tras la reunion del Consejo de Coordinacion esta manana en la sede de Podemos de la calle Princesa EFE Luca Piergiovanni / Luca Piergiovanni (EFE)

GRAF5894  MADRID  19 03 2018 - Los portavoces de Podemos Pablo Echenique y Noelia Vera comparecen en rueda de prensa tras la reunion del Consejo de Coordinacion  esta manana en la sede de Podemos de la calle Princesa  EFE  Luca Piergiovanni
zentauroepp43609708 madrid 04 06 2018  pol tica         pablo echenique y noelia180604125243

/

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

Podem espera poder concretar amb el PSOE en els propers dies o setmanes un calendari de treball parlamentari que garanteixi tirar endavant mesures socials, i amb una primera línia dirigida a explorar acords entorn del sostre de despesa i el debat dels pressupostos generals per al 2019.

Així ho han explicat en la roda de premsa després de la reunió de l’executiva de Podem, el secretari d’Organització, Pablo Echenique, i la portaveu Noelia Vera, després de la reunió que van mantenir dijous passat al Palau de la Moncloa el president del Govern, Pedro Sánchez, i el líder del partit morat, Pablo Iglesias.

Una reunió que es va produir a iniciativa de Sánchez, segons ha afirmat Noelia Vera, i en què van coincidir –diu– a mantenir una relació de treball “més fluida” al Congrés per poder tirar endavant iniciatives d’“urgència social”.

Les pensions i la “llei mordassa”, primeres mesures

Per a Podem, la revalorització de les pensions conforme a l’IPC i eliminar el factor d’“empobriment” o sostenibilitat, junt amb els permisos de maternitat i paternitat iguals i intransferibles, són dues de les propostes prioritàries perquè responen a les demandes expressades al carrer pels pensionistes i les dones.

Inclouen en la seva llista la derogació de les dues últimes reformes laborals i de la “llei mordassa”, mesures en favor de la igualtat i contra la bretxa salarial, així com la pujada del salari mínim, el blindatge de la sanitat i educació universal, el compliment de la legalitat internacional en matèria d’immigració i un nou model de transició energètica.

Propostes recollides entre les 20 mesures que Iglesias va presentar divendres passat davant del Consell Ciutadà de Podem i un dia després de reunir-se amb Sánchez, com el paquet de propostes que demanaria al president de l’Executiu, a qui es va oferir per ser el seu principal soci de Govern.

Reunió sense acord

Va ser, segons Vera, una “primera presa de contacte” en què no es va acordar “res concret” més enllà de la voluntat de treballar de forma conjunta i després de la qual Podem espera que es formi una taula de treball o una col·laboració “molt més sostenible”, que permeti concretar un calendari de treball per a les properes setmanes.

El que sí que van tractar, segons la portaveu de la formació morada, és la necessitat que moltes de les propostes que havien estat vetades abans pel PP al Congrés puguin ser debatudes ara, cosa que serà més fàcil després que el Govern del PSOE hagi decidit no vetar-les.

Notícies relacionades

A més, la portaveu de Podem ha anunciat que, en primer lloc, Units Podem centrarà la seva línia de treball amb el PSOE en la urgència d’elaborar els pròxims pressupostos generals de l’Estat i el sostre de despesa, encara que són conscients de la dificultat que pot suposar la majoria absoluta del PP al Senat per a un eventual acord amb els socialistes.

Echenique ha advocat per “esperar que el PP deixi d’esmolar els seus punyals interns” per saber quina serà la seva actitud, ja que ara que està “escapçat i en plena pugna interna en què cada dia que passa apareix un nou candidat” per succeir a Mariano Rajoy és difícil “saber què farà”.