El Suprem inadmet de ple la querella de Torra contra Rajoy i Sáenz de Santamaría per presumpta prevaricació

El president de la Generalitat els havia denunciat per no publicar al BOE el nomenament dels primers consellers

zentauroepp43716093 pla mig d un seri s president de la generalitat  quim torra 180612134408

zentauroepp43716093 pla mig d un seri s president de la generalitat quim torra 180612134408 / Jordi Bataller

1
Es llegeix en minuts

La Sala Penal del Tribunal Suprem ha acollit el criteri de la fiscalia i ha inadmès de ple la querella que va presentar l’1 de juny passat el president de la Generalitat, Joaquim Torra, contra l’expresident del Govern espanyol Mariano Rajoy i contra l’expresidenta Soraya Sáenz de Santamaría per una presumpta prevaricació al no publicar els primers nomenaments de consellers. Considera l’alt tribunal que els fets no són constitutius de cap delicte.

Les actuacions atribuïdes a Rajoy i Sáenz de Santamaría, segons la interlocutòria que s’ha donat a conèixer aquest dilluns, "no permeten inferir, si més no indiciàriament, la comissió (*) d’un delicte de prevaricació administrativa per omissió".

La interlocutòria recull la posició de la fiscalia, que considera que la denegació de la publicació del decret 2/2018 del 19 de maig de la Presidència de la Generalitat de Catalunya, pel qual es van nomenar els primers consellers, entre ells els presos preventius per la causa del procés Josep Rull i Jordi Turull, no pot ser considerat com un acte "injust i arbitrari" en els termes exigits pel Codi Penal segons la mateixa interpretació del Tribunal Suprem.

Segons el parer del fiscal de Sala del Suprem, Luis Navajas, que és qui va firmar l’informe de vuit pàgines sobre aquest assumpte, la decisió del Govern espanyol de no publicar els nomenaments es va realitzar d’acord amb l’aleshores ordenació vigent –aplicació de l’article 155 a Catalunya–, que exigia la "verificació de la legalitat de les actuacions de la Generalitat".

Notícies relacionades

"Les facultats conferides en virtut de l’article 155 al Govern de la Nació impliquen atorgar-li la realització d’un judici de valor sobre si la resolució de la Generalitat de Catalunya que s’analitza és contrària a l’ordenació esmentada, i si això es considera així, pot i s’ha d’oposar a la publicació de la resolució", afegia el fiscal.

El que s’ha dit sobre Rull i Turull també es pot aplicar, i pels mateixos motius segons el fiscal, a les situacions dels també llavors nomenats consellers Antoni Comín i Lluis Puig, exmembres del Govern de Carles Puigdemont i fugits a Bèlgica, així com la resta de processats i en situació de presó provisional.