Jordi Cuixart, reelegit president d'Òmnium Cultural

Cuixart demana a la sobirania que «encapçali l'oferta de diàleg permanent» amb l'Estat

Mauri anuncia que inauguraran una seu de l'entitat a Brussel·les

zentauroepp40432212 madrid 06 10 2017 politica   jordi cuixart antes de declarar180317111129

zentauroepp40432212 madrid 06 10 2017 politica jordi cuixart antes de declarar180317111129 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

“Vaig entrar a la presó com a president d’Òmnium  i vull sortir-ne com a president d’Òmnium”. Jordi Cuixart no defalleix malgrat complir aquest dissabte vuit mesos en presó preventiva i, en aquesta mateixa data, els socis han apreciat la seva dedicació i l’han reelegit amb 28.151 vots (dels 28.183 emesos), en una assemblea general celebrada al pavelló de la Vall d’Hebron (Barcelona).

Cuixart ha guanyat sense contrincants. La seva figura genera amplis consensos dins d’Òmnium i gaudeix del suport incondicional dels seus, que cada dia 16 surten a les places per demanar la seva excarceració i la de la resta de polítics presos. Per postular-se, s’ha acompanyat pel seu cercle més pròxim, el que congrega en la directiva actual: Marcel Mauri, que exerceix com a portaveu des de la seva entrada a la presó i que reprèn ara el càrrec de vicepresident; la periodista Marina Llansana i l’enginyer industrial Joan Vallvé, que ocuparan les altres dues vicepresidències.

Òmnium a Brussel·les

En una carta escrita el 10 de juny a Soto del Real, Cuixart ha demanat que la sobirania “no focalitzi la seva estratègia en el moviment antirepressiu” i que “continuï encapçalant l’oferta de diàleg permanent, sense demanar renúncies a ningú”. Ha demanat d’aprofitar “aquest judici contra la democràcia” per “internacionalitzar la vulneració de drets i llibertats a l’Estat” i ha cridat a fer d’Òmnium “la principal entitat civicocultural d’Europa”.

Mauri ha anunciat que l’entitat obrirà una seu a Brussel·les per “denunciar davant d’Europa els atacs a les llibertats i els drets civils” i “per si algú torna a tenir la intenció d’il·legalitzar-los”. Així mateix, s’ha mostrat convençut que el conflicte català es regirarà “democràticament, i no als jutjats plens d’injustícia”. Ha clamat de nou per l’alliberament dels polítics presos i ha demanat “deixar de plorar-los i sortir a reivindicar-los”.

En un pavelló atapeït, la representació institucional ha anat a càrrec del president de la Generalitat, Quim Torra, el president del Parlament, Roger Torrent, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, acompanyats d’altres dirigents sobiranistes de JxCat, ERC, CUP i els 'comuns'. També ha destacat la presència de representants d’organitzacions civils i socials i de sindicats.

“Salvar els drets humans”

“Òmnium va néixer per salvar les paraules. Ara tenim el repte de salvar els drets humans”, va emfatitzar Cuixart en una de les seves últimes cartes, entonades en el seu nom en l’entrega del Premi de Honor a les Lletres Catalanes. En el seu programa, demana als socis d’estar “preparats” davant d’una “repressió” que “confirma que es viu un procés de transició nacional”. “Això no va de renúncies, sinó de defensar la dignitat democràtica”, conclou el seu equip.

Notícies relacionades

La nova junta vol mantenir l’aposta de les últimes campanyes com ’Lluites Compartides’, que busca enllaçar la resistència antifranquista amb les reivindicacions protagonitzades les últimes dècades com la defensa de la llengua catalana, el dret a una vivenda digna o l’acollida de refugiats.

Especial vehemència prendrà també la seva última aposta, ‘Demà Pots Ser Tu’ , lema amb què denuncien una “regressió de drets”, especialment en el de la llibertat d’expressió.