VIATGE OFICIAL

Els Reis inicien una visita a Texas i Louisiana per commemorar els llaços entre Espanya i els EUA

El colofó a la gira el posarà una trobada a la Casa Blanca amb Donald Trump

f7ooa1ochbu2kynrguzge61100 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Agencias

Els reis Felip i Letícia han iniciat aquest divendres una visita als Estats Units, en què s’afegiran a les celebracions dels 300 anys de les ciutats de San Antonio (Texas) i Nova Orleans (Louisiana) per, d’aquesta manera, destacar la contribució espanyola en els seus orígens i els llaços històrics entre els dos països.

El viatge acabarà amb una visita oficial a Washington el dia 19, amb una cita dels Reis amb el president dels Estats Units, Donald Trump, i la seva dona, Melania, a la Casa Blanca. Fa mesos que la visita s’està preparant, però, després de la moció de censura contra el Govern de Mariano Rajoy, els Reis estaran acompanyats pel nou ministre d’Afers Exteriors, el socialista Josep Borrell, en el que serà el seu primer viatge a l’estranger com a ministre.

Felip i Letícia van aterrar passades les 20.10 hores de dijous (2.10 de la matinada de divendres, hora espanyola) a l’aeroport internacional de Nova Orleans. Com és habitual en aquesta ciutat, una banda va donar la benvinguda a la comitiva reial a peu de pista interpretant ‘When the saints go marching in’,una de les peces més cèlebres de la música popular nord-americana. Juntament amb els músics, hi havia un grup de ballarins vestits de carnaval que van donar color a la rebuda.

Tres exposicions

El programa provisional inclourà la visita a tres exposicions que posen en relleu la vinculació històrica d’Espanya i els Estats Units. Aquest ja va ser un dels eixos de la visita que Felip i Letícia van fer el 2013 a Florida i Califòrnia, i ara toca el torn a dos estats del sud nord-americà més, on el llegat espanyol és menys conegut.

L’activitat de Felip i Letícia a la vora del riu Mississipí s’obrirà aquest divendres amb una trobada amb el governador de Louisiana, John Bel Edwards, a l’hotel on s’allotjaran durant la seva estada.

La rebuda oficial tindrà lloc posteriorment al Gallier Hall a càrrec de l’alcaldessa de Nova Orleans, LaToya Cantrell, en un acte en què Felip VI pronunciarà les seves primeres paraules.

Cantrell va assegurar la setmana passada que és "un honor i un veritable privilegi" que els Reis visitin la ciutat en un "moment històric" com el seu tricentenari, fundada pels francesos i governada pels espanyols entre el 1763 i el 1803.

"Estem orgullosos d’abraçar i celebrar totes les riques tradicions culturals que formen part de la nostra història de 300 anys, incloent-hi les nombroses contribucions positives de la cultura espanyola i de les persones que parlen espanyol", va assenyalar l’alcaldessa en el seu comunicat.

Ciutat engalanada

Com a gest d’hospitalitat, la principal avinguda de Nova Orleans s’ha engalanat amb cartells penjats als fanals amb la bandera d’Espanya en què es dona la benvinguda a Felip VI i la seva dona.

La seva primera jornada es completarà amb una visita al palau del Cabildo, un dels edificis emblemàtics de la ciutat del jazz, per veure l’exposició “Memòries recuperades. Espanya, Nova Orleans i el recolzament a la Revolució Nord-Americana".

La mostra se centra en la participació que la Corona espanyola va tenir en el naixement dels Estats Units, la seva influència en el desenvolupament històric de Nova Orleans i de l’estat de Louisiana i en l’empremta del llegat espanyol en la cultura nord-americana.

Dissabte, els Reis tancaran la seva estada a Nova Orleans amb una trobada amb historiadors i rectors d’universitats i amb una visita al Museu d’Art, on tindran lloc diverses actuacions musicals per fer ressaltar la influència espanyola, francesa, caribenya i africana en la cultura local.

President de les Canàries

Tant en aquesta ciutat com els dos dies següents a San Antonio, acompanyarà els Reis el president de les Canàries, Fernando Clavijo, pel paper destacat que famílies procedents d’aquest arxipèlag van tenir en la colonització en zones de Louisiana i de Texas.

Notícies relacionades

El viatge de Felip i Letícia es tancarà a Washington amb la reunió que mantindran amb Trump i la seva dona, Melania, a la Casa Blanca.

A més de Borrell, forma part de la delegació oficial l’alt comissariat de Marca Espanya, Carlos Espinosa de los Monteros.