finançament del PSPV

El PP interrogarà el ministre Ábalos al Senat

Les socialistes Narbona i Corredor, i Villegas, de Ciutadans, també aniran a la comissió

undefined43058745 graf1491  madrid  24 04 2018   el secretario de organizaci n180426125229

undefined43058745 graf1491 madrid 24 04 2018 el secretario de organizaci n180426125229 / Luca Piergiovanni

2
Es llegeix en minuts
EFE

El ministre de Foment, José Luis Ábalos, serà interrogat pel PP el pròxim dia 27 en la Comissió d’Investigació del Finançament dels Partits Polítics del Senat sobre el cas del presumpte finançament irregular del PSPV-PSOE entre el 2007 i el 2011, formació de la qual ha sigut dirigent.

La Comissió, controlada en exclusiva pel grup popular, ha decidit avui en la reunió de la seva Mesa i Portaveus, feta a porta tancada, convocar Ábalos en una jornada en què també rebrà el secretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, per aclarir aspectes relacionats amb els comptes del seu partit.

A més, el dimarts 26 de juny tindrà lloc la compareixença de la presidenta del PSOE i exministra de Medi Ambient,Cristina Narbona, a qui el PP ha citat amb l’exministre de VivendaBeatriz Corredor, perquè totes dues informin sobre els contractes que van firmar amb empreses implicades en el presumpte finançament ilegal dels socialistes valencians.

A més d’aquestes quatre convocatòries previstes per a l’última setmana de juny, el PP ha acordat amb la seva majoria absoluta a la Mesa i Portaveus incloure en la llista de pròxims compareixents l’extresorer del PNB Xabier Sagredo, en aquest cas arran del procediment sancionador que el Tribunal de Comptes acaba d’obrir contra aquest partit per possibles irregularitats en les seves finances.

Tot i això, la compareixença de Sagredo no se celebrarà fins després del setembre, han explicat fonts del grup popular, que vol culminar el seu any de feina en solitari en aquesta comissió amb un pas més en les seves indagacions sobre el finançament del PSPV, sotmès a investigació judicial en quatre jutjats.

Així, en l’escrit mitjançant el qual reclama la compareixença dels socialistes Narbona, Corredor i Ábalos –i també de Villegas– al·ludeix a les "recents informacions aparegudes i l’alarma social generada" entorn dels casos objecte d’interès de la comissió parlamentària d’investigació.

L’exministra Narbona és presidenta del PSOE i el titular de Foment ocupa també el càrrec de secretari d’Organització del PSOE; el document que sol·licita la seva compareixença fa referència, a més, a la seva condiciód’exsecretari general del PSPV-PSOE, un càrrec que va ocupar entre el 2012 i el 2017.

Pel que fa a la compareixença de José Manuel Villegas, també té relació amb la decisió del Tribunal de Comptes de sancionar aquest partit –com també el PNB, IU, i altres formacions– per anomalies en els seus comptes, i respon a l’interès del PP per aclarir aspectes que ja ha investigat en la mateixa comissió.

De fet, el grup popular va obtenir testimoni en dues ocasions de l’extresorer de la formació taronja, Carlos Cuadrado, i té dubtes sobre algunes de les seves explicacions respecte a la manera de gestionar les subvencions als grups parlamentaris i municipals de Cs.

També vol contrastar amb Villegas què part de veritat hi ha en les informacions que apunten presumptes donacions al partit a canvi d’aconseguir llocs destacats en les seves llistes i també a presumptes pagaments a persones perquè s’afiliessin a la formació.

Notícies relacionades

Com ha passat en totes les sessions que ha celebrat la comissió d’investigació, serà el portaveu del PP de la comissió, Luis Aznar, l’encarregat d’interrogar el ministre Ábalos, Narbona i Corredor, i també Villegas.

Els portaveus dels altres grups van renunciar des d’un principi a participar en la comissió, i ni tan sols van a les reunions, tret d’alguna excepció puntual, perquè entenen que el grup popular ha organitzat aquest òrgan parlamentari només per contrarestar la comissió que en el Congrés indaga el finançament il·legal del PP.