TRIBUNAL SUPREM

Torrent denuncia Llarena per "detenció il·legal" de diputats i prevaricació

Considera que mantenir-los a la presó suposa un "atac contra la divisió de poders, l'autogovern i l'autonomia parlamentària"

jcarbo42895050 torrent180412193148

jcarbo42895050 torrent180412193148 / ELISENDA PONS

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president del Parlament, Roger Torrent, ha denunciat aquest divendres el jutge d’instrucció de la causa pel procés sobiranista, Pablo Llarena, i tres magistrats de la Sala d’Apel·lacions del Tribunal Supremmés per presumptes delictes contra els drets fonamentals dels diputats a la presó i a l’estranger, detenció il·legal, obstrucció al funcionament de la Cambra i prevaricació judicial.

En la denúncia, que s’ha presentat aquest divendres en el registre del Tribunal Suprem dirigida a la Sala Segona, consideren que al mantenir en presó preventiva els polítics sobiranistes s’estan cometent delictes contra els drets fonamentals, recordant que els parlamentaris tenenimmunitat, motiu pel qual haurien d’haver sigut alliberats al ser elegits el 21-D.

Consideren que mantenir-los a la presó suposa un "atac contra la divisió de poders, l’autogovern i l’autonomia parlamentària", ja que el Parlament té autonomia organitzativa i inviolabilitat a l’exercici de les seves funcions, entre les quals hi ha investir el president de la Generalitat sense interferències de cap altre òrgan.

Investidures frustrades

La denúncia també fa referència als intents frustrats d’investir com a president de la Generalitat primer Carles Puigdemont –fugit a Bèlgica i actualment a Berlín, pendent de saber si la justícia alemanya l’extradeix a Espanya– i després a Jordi Sànchez i Jordi Turull, que estan en situació de presó preventiva.

Segons s’exposa en la denúncia, elaborada pels serveis jurídics del Parlament, s’ha comès un "delicte de detenció il·legal" al privar de llibertat els diputats esmentats en l’escrit "sense que la llei ho permeti i sense intervenir causa per delicte".

Fins i tot si hagués hagut "causa per delicte", remarca el text, hauria de considerar-se "detenció il·legal" el fet d’acordar, practicar o prolongar "qualsevol privació de llibertat d’un detingut, pres o sentenciat, amb violació dels terminis o altres garanties constitucionals o legals."

Queixa de Ciutadans

El portaveu adjunt de Ciutadans al Parlament, Fernando de Páramo, ha criticat la denúncia i ha lamentat que s’hagi pres aquesta decisió "sense tenir en compte tots els partits de la Cambra" i en especial Cs, que, ha recordat, és el grup amb més diputats.

Notícies relacionades

"És una ingerència clara de la política en les decisions judiciales i ho fa en nom de tots els diputats del Parlament. Nosaltres li diem: no en nom de Ciutadans", ha conclòs.

La CUP, per la seva banda, ha aplaudit la mesura, però desconfia que tingui "viabilitat" perquè considera que els jutges són "part" de la situació de "vulneració de drets".