INICIATIVA CONTROVERTIDA

L'ANC es planteja distingir les empreses afins a la independència de Catalunya

L'entitat sobiranista pretén potenciar "una economia no subjecta a pressions polítiques ni boicots"

zentauroepp43189910 la presidenta de l anc  elisenda paluzie  at n els mitjans p180615135153

zentauroepp43189910 la presidenta de l anc elisenda paluzie at n els mitjans p180615135153 / Jordi Bataller

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’ANC es planteja potenciar empreses alternatives a les grans institucions econòmiques i financeres per debilitar els grans oligopolis contraris al procés. Aquesta iniciativa, que ja s’emparava en la seva aposta per l’"apoderament ciutadà" acordat en la seva última assemblea general ordinària, es va abordar en l’última trobada del secretariat nacional dissabte passat a Caldes de Malavella.

Segons ha avançat 'La Vanguardia', el seu propòsit és distingir entre aquelles empreses que s’han mostrat afins a la independència de les que no a partir de l’elaboració d’una llista d’empreses que serà publicada en una pàgina web de l’entitat. Fonts de l’ANC han assegurat a EL PERIÓDICO que "no hi ha llistes confeccionades, res ferm" i que "no és una proposta contra les que figuren a l’Ibex 35", sinó una manera de "potenciar un projecte econòmic i de consum de proximitat" que pretén guanyar "sobirania".

L’entitat sobiranista pilotada per Elisenda Paluzie estudia aquesta proposta després del reclam d’algunes de les seves assemblees territorials en la seva comissió interna 'Fem república'. A través de Twitter, l’ANC ha assenyalat que volen "potenciar una economia oberta i lliure, despolititzada," allunyada de "comportaments lobbistes" i ha atribuït “les llistes i els boicots" als "poders politicoeconòmics de l’Estat espanyol". 

Reaccions

El president del Parlament, Roger Torrent, ha assegurat a La Sexta que "desconeix la iniciativa", tot i que s’ha posicionat "en contra de les llistes". El portaveu adjunt de JxCat, Eduard Pujol, ha assenyalat que el responsable d’aquesta situació és el Govern central per fomentar "amb la complicitat d’un determinat 'establishment’ a Catalunya" el trasllat de seus socials de companyies. Ha insistit que la seva aposta és "sumar, sumar i sumar" per enfortir l’economia catalana, i ha demanat a l’Estat que corregeixi el decret que, segons el seu parer, va facilitar aquests trasllats empresarials.

Notícies relacionades

La diputada de Catalunya en Comú Podem, Susana Segovia, ha instat l’ANC a centrar-se que les empreses s’impliquin en la lluita contra la precarietat laboral perquè Catalunya viu "un moment de superació dels gestos simbòlics". Per a Segovia, el compromís de l’empresa catalana ha de ser el de millorar les condicions de treball i contribuir a la redistribució de la riquesa, per la qual cosa no veu bona idea centrar-se a "posar etiquetes a qui està a favor o no" de la independència de Catalunya.

De tota manera, els populars ja han exigit a la consellera d’Empresa, Maria Àngels Chacón, que es desmarqui de la proposta. Ha considerat que aquesta iniciativa és "intolerable" i "impròpia d’una democràcia".