CONGRÉS EXTRAORDINARI

Margallo prepara la seva candidatura a la presidència del PP

L'exministre d'Exteriors es mostra disposat a retirar-la si es presenta Feijoó

jregue36283538 madrid  14 11 2016   el exministro de asuntos exteriores  jo170630101249

jregue36283538 madrid 14 11 2016 el exministro de asuntos exteriores jo170630101249 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

L’exministre d’Afers Exteriors José Manuel García-Margallo ja ha començat el procés de recollida d’avals per presentar una candidatura al congrés extraordinari del PP que elegirà el successor de Mariano Rajoy, però estarà atent als moviments d’Alberto Núñez Feijóo. Així, ha admès que si el president de la Xunta presenta la seva candidatura, ell “no cap tindria inconvenient” a retirar la seva durant el procés congressual.

“Hi ha una incògnita per resoldre, que és si Alberto Núñez Feijóo es presentarà. L’escenari és diferent si hi és o no hi és. Si hi és caldrà prendre decisions”, ha declarat García-Margallo a Europa Press.

Margallo, que té 73 anys, ha declarat que ha decidit impulsar la seva candidatura per competir pel lideratge del PP. Els aspirants a succeir Rajoy hauran de presentar la seva candidatura entre els dies 18 i 20 de maig juntament amb la firma de cent avals.

"Letal" si els militants són "passius"

L’excap de la Diplomàcia espanyola ha posat en relleu el poder que tenen els militants per primera vegada en un congrés nacional del PP, ja que podran votar per elegir la persona que volen que presideixi el partit. “Els militants en aquest cas votaran segons el seu criteri i no hi haurà una obediència cega a l’estructura provincial o regional”, ha manifestat.

En aquest sentit, Margallo ha confiat que els afiliats del PP apostin per participar en aquest procés i no adoptin una actitud de “passivitat”, fet que, segons la seva opinió, seria “letal” per al partit. Aquells militants que hi vulguin participar s’hauran d’inscriure prèviament per poder votar a doble urna: una per elegir president del PP i una altra per designar els compromissaris que assistiran al conclave.

L’exministre considera que el PP va a un congrés més obert, en què pot passar el que li va ocórrer al PSOE l’any 2000, quan els delegats del PSOE van apostar per José Luis Rodríguez Zapatero, que es va imposar al “candidat de l’aparell”, José Bono.

“Un congrés de baix cap a dalt”

Margallo ha assegurat que el PP afronta un conclave “de baix cap a dalt”, en què els militants tindran protagonisme. Per això, ha confessat que està parlant amb els afiliats i no amb els presidents autonòmics o regionals del partit per obtenir suports a la seva candidatura.

Notícies relacionades

A més, ha dit que el congrés extraordinari de juliol ha de ser “una renovació d’idees i de projecte, molt més que una renovació de persones”. Per això, considera clau la campanya electoral interna que faran els aspirants a succeir Rajoy abans del conclave. “Els partits tradicionals europeus que no s’han renovat, els han substituït”, ha avisat.

Davant de la possibilitat que l’exvicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría presenti la seva candidatura, Margallo ha indicat que la persona que en els últims anys ha dirigit l’estratègia de l’Executiu del PP no es pot presentar com la "renovació". A més, ha qualificat de "previsible" que dirigents com Alfonso Alonso puguin expressar-li el seu suport.