NEGA TENIR-NE COMPETÈNCIA

Llarena assegura que no pot decidir l'acostament dels presos a Catalunya

El jutge afirma que no pot decidir la presó de Junqueras, Forcadell i Romeva

Comunica la decisió en una interlocutòria en què denega la llibertat provisional dels polítics

zentauroepp42868713 graf571  salamanca 10 04 2018   la ciudad de salamanca acoge180614144228

zentauroepp42868713 graf571 salamanca 10 04 2018 la ciudad de salamanca acoge180614144228 / JMGARCIA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El jutge del cas obert pel "procés" al Suprem, Pablo Llarena, ha recordat aquest dijous que l’acostament de presos preventius, com és el cas dels imputats per aquest assumpte, no és competència seva, sinó d’Institucions Penitenciàries, és a dir, del Govern.

El magistrat ha dictat avui una resolució en què nega a l’exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras, a l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell, i a l’exconseller Raül Romeva, la sortida en llibertat provisional.

Però a més, en la mateixa interlocutòria, afirma, a partir de legislació i jurisprudència diversa, que no és la seva competència la decisió sobre apropar a Catalunya aquests presos ni altres de preventius empresonats per aquesta causa.

Mesura cautelar

Llarena recorda la Llei Orgànica del Poder Judicial (LOPJ), el Reglament Penitenciari, la jurisprudència del Tribunal Constitucional i la del Tribunal Suprem per explicar que qui té aquesta competència és la Direcció General d’Institucions Penitenciàries del Ministeri de l’Interior, és a dir, el Govern.

En la mateixa interlocutòria el magistrat acorda deixar sense efecte les mesures cautelars personals acordades en relació amb els processats per desobediència, una decisió que deixa sense mesures de control els exmembres de la Mesa del Parlament Anna Simó, Lluís Corominas, Lluís Guinó i Ramona Barrufet.

Quant a la negativa de la sortida en llibertat per a Junqueras, Forcadell i Romeva, els tres processats havien sol·licitat la seva llibertat o, subsidiàriament, l’establiment d’una mesura cautelar menys costosa, assenyalant en els seus escrits la necessitat del seu trasllat a una presó més pròxima al seu domicili per raons personals i familiars.

En síntesi, destacaven la nova situació creada a Catalunya després d’haver-se constituït el govern autonòmic i detallaven els perjudicis viscuts pel seu entorn familiar a causa de la distància existent entre el centre penitenciari i el seu lloc de residència.

Diverses negatives

Llarena, que assenyala el Govern quant al trasllat, ja s’ha negat en repetides ocasions a deixar en llibertat els imputats en aquest cas.

Ara insisteix en els arguments que ja ha esgrimit anteriorment, l’existència de risc de reiteració delictiva i, després del processament per greus delictes i en vista de la fuga d’alguns dels encausats, el perill de fuga.

Així, el jutge indica que el risc de reiteració delictiva no s’ha conjurat pel fet que aquests tres processats no participen en el nou govern autonòmic que s’ha constituït a Catalunya.

Notícies relacionades

I, en relació amb el risc de fuga, considera que aquesta temptació augmenta davant d’una pena d’intens gravamen, i més a mesura que s’aproxima el judici.

A més, afegeix que uns altres set copartícips dels fets investigats han optat per l’evasió a diversos països d’Europa "sense que la cooperació judicial internacional hagi restablert el perjudici que la seva actitud ha suposat per al desenvolupament del procés".