Torra veu raonable que l'1 d'octubre sigui «festa nacional» a Catalunya

La petició de l'ANC entusiasma els independentistes a les xarxes socials i impulsen una recollida de firmes

La iniciativa es descarta per a aquest 2018, ja que els dies festius es fixen abans de començar l'any en el BOE i en el DOGC

zentauroepp43728776 reunion ma gimeno con quim torra foto bertran180613111646

zentauroepp43728776 reunion ma gimeno con quim torra foto bertran180613111646

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Poques vegades un reclam via Twitter rep una resposta. Més encara quan la missatgeria s’estableix amb el Govern de la Generalitat. Però l’agilitat del president Quim Torra en aquesta xarxa social ha recollit la petició de l’ANC que, en 198 caràcters, ha resumit que volen quel’1 d’octubre sigui declarat “festa nacional” a Catalunya.

“L’1-O va ser un punt de no retorn en el nostre camí de la independència i el paper dels ajuntaments és clau per avançar”, va argumentar l’entitat sobiranista. Es refereixen a la iniciativa del consistori de Seva (Osona), governat per ERC, que va aprovar aquest dilluns per unanimitat en el ple municipal decretar festa local en aquesta data.

Torra ha replicat que li sembla un suggeriment “molt raonable” i ha agraït la proposta a l’ANC. El portaveu de JxCat al Parlament, Albert Batet, també va aplaudir la idea. “Si és possible, seria fantàstic”, va publicar entusiasmat.

“Obrir debat i veure si arrela”

Fonts de l’ANC han assegurat a EL PERIÓDICO que va ser una decisió que es va prendre en una assemblea plenària de dissabte passat i que es van plantejar el llançament de la proposta com una manera d’“obrir debat” en la societat “i veure si arrela”.

És un emplaçament al Govern que es plantegi aquesta manera d’“honorar el dia en què Catalunya va exercir el seu dret a l’autodeterminació”.

El calendari

Encara hi ha temps perquè el Consell Escolar de Catalunya pugui decidir que el pròxim 1 d’octubre sigui un dia no lectiu però està fora de temps que s’aconsegueixi decretar dia festiu a escala autonòmica.

El calendari laboral oficial es publica abans de començar l’any alButlletí Oficial de l’Estat (BOE) i estableix els dies festius a escala nacional i per cada comunitat autònoma. Per al 2018 s’han certificat nou festes nacionals no substituïbles, tres d’intercanviables i dues de locals triades pels mateixos consistoris.

Les festes locals triades s’han de publicar al butlletí de cada comunitat, en el cas de Catalunya al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC). Com són de lliure elecció, l’Ajuntament de Seva ha pogut fixar que una sigui l’1 d’octubre. Però del 2019, no d’aquest mateix any.

La Constitució no fa referència a la institució d’una festa nacional. De fet, les establertes es van aprovar per decret. Es necessita com a competència de les comunitats autònomes decretar, dins del límit anual de catorze dies festius, festes que per tradició els siguin pròpies. Així, poden substituir fins a tres festes de les opcionals per altres que els siguin pròpies. I aquesta bretxa és la que podrien aprofitar els sobiranistes. La idea s’ha viralitzat i ja hi ha qui ha iniciat una recaptació de firmes a la plataforma ‘Change.org’. 

Negativa del PP

El president no ha afegit res més, ha evitat apuntar que l’estudiarà, però els populars s’han anticipat a mostrar el seu rebuig.

El líder del PPC, Xavier García Albiol, ha qualificat de “provocació” la proposta i s’ha reapropiat d’un conegut lema que rebutja el Dia de la Hispanitat, el 12 d’octubre, utilitzat pels que retreuen que es commemori. “L’1-O no hi ha res a celebrar”, ha etzibat, i ha descrit la jornada del referèndum com “un dia trist per a tots els catalans, independentment de si són independentistes o no”.

No només ha descartat la iniciativa de l’ANC, sinó que ha demanat girar full i ha apostat “de manera molt clara” per “oblidar” aquella jornada “tan aviat com sigui possible”. 

Notícies relacionades

S’ha afegit al retret, des dels micròfons de Ràdio 4, el secretari general del PPC, Santi Rodríguez. Ha acusat l’independentisme de “voler envair-ho tot, el conjunt de la societat, els espais públics i les festivitats”.

Així mateix, els ha retret que tinguin una “visió particular de Catalunya, que no és compartida pel conjunt” i que neguin la “fractura social”, que des del PP veuen “evident”.