CRISI AL GOVERN DE SÁNCHEZ

Huerta dimiteix com a ministre de Cultura pel frau a Hisenda

Sánchez força la caiguda del presentador, que fa deu anys va deixar de pagar al fisc més de 200.000 euros

El periodista es presenta com una víctima, nega haver fet res de dolent i arremet contra la "gossada"

130618 huerta 16-9 ep / periodico

4
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Fa una setmana que l’escriptor i periodista Màxim Huerta va agafar per primera vegada el maletí de ministre de Cultura i Esport. L’hi va entregar, entre abraçades i somriures, Íñigo Méndez de Vigo. "Segur que t’ho passaràs molt bé", li va dir el seu antecessor. Després de córrer per la fira del llibre de Madrid, anar al teatre, vigilar l’SGAE, veure Rafa Nadal a París i desitjar sort a la selecció espanyola de futbol, Huerta ja ho està passant malament.I va acabar dimitint. La seva situació era insostenible: durant els exercicis fiscals del 2006, 2007 i 2008, el periodista, que es va fer famós per la seva feina a Tele 5, va defraudar a Hisenda més de 200.000 euros.

► Últimes notícies sobre Màxim Huerta | Directe

Últimes notícies sobre Màxim Huerta

"Vaig arribar a aquest ministeri fa una setmana il·lusionat i conscient de tota la feina que aquest país té per davant per donar brillantor al patrimoni més gran que tenim: la cultura. Vaig acceptar un compromís més important que la meva carrera, que la meva vida personal, que els meus projectes de futur. I ho vaig fer convençut, il·lusionat per poder servir al meu país i a la cultura. Ho vaig acceptar sabent que el meu nomenament es qualificaria d’extravagant, per haver treballat en un mitjà que tots veuen però demonitzen. Però això és el passat. Cal mirar al futur. He pres una decisió, pensant en les coses que més crec en aquesta vida: la cultura i la transparència”, va dir Huerta des de la seu del Ministeri de Cultura. “Estimo la cultura i per això em retiro", va afegir.

Va ser un to diferent al que havia utilitzat a primera hora del matí. Al principi, tant l’extitular de Cultura com el president, Pedro Sánchez, amb qui Huerta es va mantenir en contacte durant tota la jornada, van considerar que no hi havia res de dolent que un tribunal l’hagués condemnat, el 2014, a pagar a l’Agència Tributària 365.939 euros per haver creat una empresa interposada per pagar menys impostos quan col·laborava a 'El programa de Ana Rosa', segons va revelar 'El Confidencial'.

Pressions per a la caiguda

"Aquest assumpte no és com a ministre. Va ser com a Màxim Huerta. No hi va haver mala fe. No vaig ocultar res. Vaig assumir la responsabilitat", va dir Huerta. Sánchez va donar per bones aquestes explicacions. "Ens semblen ben fundades. El Govern està tranquil. El ministre està al corrent de les seves obligacions fiscals”, ha assenyalat un portaveu de l’Executiu a primera hora del matí.

Però Sánchez després va començar a sospesar la dimissió de Huerta, mentre importants membres del PSOE i del Govern expressaven en privat malestar per la seva permanència a l’Executiu. Els dirigents consideren que la continuïtat de Huerta pot entelar tota l’acció de l’Executiu socialista, que va assolir el poder a través d’unamoció de censura a Mariano Rajoyplantejada com una “exigència democràtica” davant la corrupció del PP reflectida en lasentència del ‘cas Gürtel’. “Esperarem una mica. Les coses van lentes, però van", van explicar fonts de la Moncloa a primera hora de la tarda. La decisió ja estava presa.

A ritme frenètic

Les coses passen una velocitat marejadora a l’Executiu de Sánchez. El líder socialista amb prou feines va tenir cinc dies per decidir qui ocuparia les cadires al Consell de Ministres. Poc després el president va prendre una decisió de gran transcendència a tot Europa, a l’oferir el port de València per acollir els més de 600 immigrants del vaixell 'Aquarius', situat davant les costes d’Itàlia, l’Executiu de la qual, d’impulsos xenòfobs, s’havia negat a acollir. I ara Sánchez ha tingut el seu primer escàndol i crisi de Govern. Tot en menys de dues setmanes.

Quan Sánchez va trucar als futurs ministres, els va preguntar si havien incorregut anteriorment en comportaments discutibles, si hi havia en el seu passat fets que poguessin enfosquir la gestió. Huerta va passar el filtre. No va dir res sobre l’ús que havia donat a un sistema il·lícit però molt estès entre tertulians, esportistes, actors i altres professionals autònoms: crear una societat interposada (Almaximo Profesionales de la Imagen SL) per rebre les retribucions del periodista i pagar així l’impost de societats i no l’IRPF, bastant més costós.

Notícies relacionades

"Si jo tinc en la direcció del meu partit un responsable que creï una societat interposada per pagar la meitat d’impostos que li toca pagar,l’endemà estarà fora",va dir Sánchez el 2015, arran d’un escàndol que afectavaJuan Carlos Monedero,dirigent de Podem. El president, tot i que de manera titubejant en un primer moment, ha complert el seu compromís. Huerta, que no va ser la primera opció de Sánchez per ocupar el Ministeri de Cultura i Esport (els noms que més sonaven eren elsd’Elvira Lindo iIsabel Coixet) ja està “fora”.

L’exministre es va acomiadar presentant-se com una víctima i carregant contra el que va definir com "la gossada" en diverses ocasions. "Vivim en una societat ofegada pel soroll, per la desqualificació –va concloure–. El que importa és el bombardeig. Però en realitat el que busca és minar el projecte de regeneració del president Sánchez. I no ho permetré. Corren nous temps. Temps en els que els innocents prefereixen anar-se’n". Va acabar dient que continuaria comprant llibres, acudint al teatre i visitant exposicions.