COMENTARIS 'DESAFORTUNATS'

L'Audiència de Lleida arxiva la causa contra els vuit mestres acusats d'incitació a l'odi

La Sala conclou que els comentaris fets pels professors després de l'1-O no són constitutius de delicte

zentauroepp40849348 el director del col legi moss n albert vives  amb el delegat171107110047

zentauroepp40849348 el director del col legi moss n albert vives amb el delegat171107110047 / Marta Lluvich

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Audiència Provincial de Lleida ha arxivat aquest dimecres la causa contra els vuit mestres de la Seu d’Urgell acusats d’incitació a l’odi vuit mestres de la Seu d’Urgell a l’odi per la manera com van tractar els fets de l’1-O en les classes, i ha considerat que els fets denunciats "no tenen a veure amb una promoció directa o indirecta de l’odi".

La Sala ha determinat que els comentaris són "desafortunats", però que no es poden entendre com un delicte d’odi, ja que s’han de tenir en compte "els greus incidents del dia anterior" i que aquests no van ser "aliens als menors". 

La interlocutòria també es refereix a les investigacions que va dur a terme el Departament de Ensenyament en vista dels fets i ha assenyalat que, segons els informes, "el clima a l’aula era correcte", així com les relacions dels fills dels pares denunciants amb l’alumnat o el personal del centre, que "no tenien cap problema ni amb els seus companys ni amb els professors".

“Extralimitació de la llibertat d’expressió”

Les denúncies les van presentar alguns pares d’alumnes de l’escola Mossèn Albert Vives, a la Seu d’Urgell, arran de comentaris que els seus fills havien sentit a classe com, per exemple, "la Guàrdia Civil és dolenta" o que "els Mossos d’Esquadra defensen la gent", tot i que els professors investigats han negat els fets. 

El jutge ha apreciat que els fets són una "extralimitació" del dret de llibertat d’expressió, però que perquè existeixi delicte d’odi és necessari que "hi hagi un grup discriminat o amenaçat".

Notícies relacionades

El febrer passat, el titular del jutjat d’Instrucció número 1 de la Seu d’Urgell ja va arxivar provisionalment la causa penal contra sis dels vuit professors, tot i que va mantenir obertes diligències contra dues de les mestres.

L’actual conseller d’Ensenyament, Josep Bargalló, ha declarat a través d’un tuit que és "una excel·lent notícia" l’arxivament de la causa d’incitació a l’odi contra els docents, i ha afegit que la causa "no s’hauria d’haver iniciat".