Els tècnics d'Hisenda desmenteixen Huerta: no hi va haver canvi de criteri i sí frau

"Mai no va estar permès utilitzar una societat instrumental com a pantalla per eludir el pagament de l'impost", afirma el president de Gestha

undefined43660422 madrid 08 06 2018 politica   primera reuni n del consejo de 180613130812

undefined43660422 madrid 08 06 2018 politica primera reuni n del consejo de 180613130812

2
Es llegeix en minuts
Europa Press / Madrid

El president del Sindicat de Tècnics del Ministeri d’Hisenda (Gestha), Carlos Cruzado, afirma que el cas del ministre de Cultura i Esport, Màxim Huerta, pel qual va ser condemnat el 2017, és "un frau fiscal" i no obeeix, com argumenta el ministre, a un canvi de criteri a l’Agència Tributària. Considera que dona "mal exemple" a la resta dels espanyols.

"Sens dubte, podem parlar de frau fiscal i la sentència parla d’elusió en el pagament de l’impost sobre la renda", ha assenyalat en declaracions a La Sexta recollides per Europa Press en les quals ha explicat que no es va produir aquest "canvi de criteri" a l’Agència Tributària, perquè mai no va estar permès utilitzar "una societat de manera instrumental com a pantalla" per "eludir el pagament de l’impost".

En aquest sentit, ha assenyalat que el fet "que s’haguessin estat utilitzant anteriorment" o que "la majoria" dels qui ho feien no haguessin tingut problemes, "no vol dir que s’estigués utilitzant de manera legal", tot i que va ser a partir de l’any 2002 quan es van intensificar les campanyes de l’Agència Tributària per investigar aquest tipus d’ús de les societats.

"Infracció lleu"

"Utilitzar una societat de manera instrumental com una pantalla, una societat que no té activitat, i que l’únic que es pretén segons diuen les sentències (en aquest cas) és eludir el pagament de l’impost sobre la renda és una cosa que mai no s’ha pogut utilitzar i en aquest sentit, parlar de canvi de criteri no sembla que sigui adequada", ha afirmat.

Cruzado destaca, no obstant, que es tracta d’una "infracció lleu, perquè s’entén que no hi ha ocultació en el sentit que la societat sí que reflectia en la seva comptabilitat els pagaments que se li feia a Màxim Huerta", tot i que "una altra cosa és que aquests pagaments no es corresponguessin amb el valor de mercat de la prestació que estava fent" el llavors col·laborador d’un programa de televisió. Recorda, en tot cas, que les sentències diuen que hi va haver "activitat voluntària i culpable" en les seves accions.

"No és la millor carta de presentació"

Per això, si bé "la decisió sobre la seva dimissió li correspon a ell i al president del Govern central", el representant de GESTHA opina que "no és la millor carta de presentació, per a un Govern central amb ànim de regeneració i que sorgeix d’una moció de censura conseqüència de múltiples casos de corrupció", tenir una persona condemnada per frau fiscal.

Notícies relacionades

"És indubtable que els responsables polítics tenen l’obligació de donar exemple i la denúncia fiscal, que a Espanya no és tan alta com en altres països europeus o els Estats Units, no es veu millorada amb aquest mal exemple que donen les elits polítiques, en aquest cas, també empresarials", ha assenyalat.

Quant a la possibilitat que l’escàndol obeeixi a una filtració des de la mateixa Agència Tributària, el president de GESTHA ho descarta perquè "és una sentència que està publicada". "Només en el supòsit que el ministre no hagués recorregut, sí que no es podria haver conegut i, si s’hagués conegut, hauria sigut per una filtració", ha comentat.