INICIATIVA PARLAMENTÀRIA

El PP demana que Batet informi el Senat de l'aplicació del 155 a Catalunya

Els populars aprofiten que la comissió conjunta encarregada de tramitar i supervisar la seva aplicació encara està constituïda a la Cambra Alta

fsendra43679995 meritxell batet180609190611

fsendra43679995 meritxell batet180609190611 / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
EFE

El PP ha demanat la compareixença de la ministra de Política Territorial i Funció Pública, Meritxell Batet, davant de l’anomenada Comissió del 155 del Senat perquè informi sobre "les polítiques del Govern" en relació amb l’aplicació de l’article 155 de la Constitució a Catalunya, ja conclosa.

Tot i que després de la conformació del nou Govern presidit per Quim Torra la Generalitat va recuperar el passat 2 de juny el control polític i financer control que havia perdut perl’activació del 155, la comissió conjunta del Senat encarregada de tramitar i supervisar la seva aplicació encara està  constituïda a la Cambra Alta.

En conseqüència, el portaveu del grup popular al Senat, José Manuel Barreiro, ha sol·licitat al president d’aquesta comissió, que és també el president de la institució, Pío García-Escudero, la compareixença de la ministra Batet a l’empara de l’article 67 del Reglament de la Cambra. Aquest article permet a les comissions obtenir "la informació i ajuda que necessitin del Govern i dels seus departaments" i "sol·licitar la presència d’altres persones" per informar "sobre qüestions de la seva competència".

Òrgan extraordinari

La Comissió del 155 és un òrgan creat ad hoc al Senat per tramitar les mesures que el Govern va plantejar per a Catalunya davant eldesafiament secessionista, el referèndum independentista de l’1 d’octubre i la posterior declaraciód’independència  aprovada pel Parlament. El seu president és Pío García-Escudero i està conformada per 27 senadors de tots els grups parlamentaris procedents de les comissions General de Comunitats Autònomes i Constitucional.

La comissió es va reunir per última vegada el passat 22 de març, quan va comparèixer el llavors secretari d’Estat per a les Administracions Territorials, Roberto Bermúdez de Castro, per donar compte de l’últim trimestre de vigència del precepte constitucional que va comportar la intervenció del Govern. Va quedar pendent rebre la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, que el 14 de març havia sol·licitat acudir a la Cambra Alta per informar sobrel’execució de les mesures del 155, en principi per després de Setmana Santa, una compareixença que mai es va arribar a celebrar.

Per donar explicacions de la gestió governamental, Bermúdez de Castro va comparèixer en dues ocasions, el 4 de desembre i el 22 de març, en tant que Sáenz de Santamaría ho va fer una vegada, el 18 de desembre.

Compareixences decaigudes

La comissió acumula diversos requeriments de compareixences plantejats pels grups, entre ells la del ja expresident del Govern Mariano Rajoy, a instàncies d’ Units Podem i el PDeCAT, així com la de la mateixa exvicepresidenta Sáenz de Santamaría, de l’exministre de l’Interior Juan Ignacio Zoido, o del delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo.

Notícies relacionades

La conformació del nou Govern socialista presidit per Pedro Sánchez després de l’èxit de la moció de censura contra Rajoy ha coincidit amb la suspensió de l’aplicació de l’article 155suspensió a Catalunya.

Fonts parlamentàries del Senat asseguren que el funcionament de la comissió ad hoc només depèn de la mateixa Mesa de la institució, on el PP té majoria absoluta, sense que es vegi afectada pel final de l’aplicació del 155. I afegeixen que és a aquest òrgan a qui en última instància correspondria dissoldre-la