INVESTIGACIÓ JUDICIAL

Acaben els registres de l'operació policial a la recerca del cens del referèndum de l'1-O

La Policia Nacional deté un cap de gabinet i el director de l'Idescat

Els agents han registrat la Conselleria de Vicepresidència i Economia, una filial de Mediapro i el CTTI,

a806d837-eb6f-4579-bec6-58bfe2a0d8e4-hd-web / periodico

4
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat / G. Sánchez / Luis Rendueles

La Policia Nacional ha acabat ja els registres en diversos punts de Barcelona que realitzava des de primera hora d’aquest dimarts per esbrinar com es va obtenir "de manera il·legal" el cens electoral per a la celebració del referèndum unilateral sobre la independència de Catalunya de l’1-O i qui ho va fer, segons fonts de la investigació. Els agents han detingut el cap del gabinet tècnic de la Conselleria de Vicepresidència, Economia i Hisenda, Daniel Gimeno, i el director de l’Institut d’Estadística de Catalunya, Frederic Udina Abelló.  Els registres han finalitzat a primera hora de la tarda Els dos arrestats han quedat en llibertat amb càrrecs.

El desplegament d’ entrades i registres afecta diversos edificis públics i també empreses privades. Entre els primers, la seu de la Conselleria de Vicepresidència i Economia, ubicada a la Rambla de Catalunya de la capital catalana, i el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI) de la Generalitat, a l’Hospitalet de Llobregat. Entre les empreses privades, els agents han entrat a la seu de Mediacloud, una filial de Mediapro que es dedica a la prestació de serveis de ‘hosting’ informàtic (lloguer d’espai al núvol).

La policia ha estat a penes durant una hora a les seves dependències per efectuar una recerca als servidors d’internet llogats a l’Administració Oberta de Catalunya (AOC) de la Generalitat. L’empresa ha informat que els agents no han requisat cap material, al no trobar dades rellevants per a la seva investigació, i han subratllat que "la diligència ha resultat negativa, ja que la policia ha establert que no s’ha detectat cap connectivitat entre Mediacloud i AOC" i que els seus servidors "no allotgen" cap base de dades de l’esmentada entitat.

Fonts judicials han precisat, per la seva part, que la policia ha registrat a Mediacloud el lloc des d’on es controlen els certificats d’enviaments de correus electrònics de l’Administració autonòmica, i ha deixat patent que aquesta empresa no està vinculada amb la investigació que s’està portant a terme pels preparatius del referèndum.

Unitat de ciberdelinqüència

L’operació ha sigut desenvolupada per la Brigada d’Informació de la Policia Nacional de Barcelona per ordre del Jutjat d’Instrucció número 13 de la capital catalana, que investiga els preparatius de l’1-O i que manté com a imputades unes 40 persones, entre les quals alts càrrecs de la Generalitat. En la recerca de dades sobre el cens electoral hi ha col·laborat la unitat de ciberdelinqüència.

Els registres efectuats aquest dimarts parteixen de la documentació confiscada el 5 de desembre passat a la seu central de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat). Llavors també es va buscar dades sobre el cens que el Govern de Carles Puigdemont va utilitzar per a la consulta sobiranista. A la Conselleria d’Economia la policia ha entrat al despatx del cap del gabinet de tècnic de la Conselleria de Vicepresidència, Economia i Hisenda. El seu responsable, Daniel Gimeno, ha sigut detingut, igual com el director de l’Idescat, Frederic Udina. La policia també ha interrogat com a testimonis quatre funcionaris.

Persones d’interès per a les indagacions

Fonts de la Generalitat han confirmat que els agents han inspeccionat Gimeno, que era present a la seva oficina. Aquest alt càrrec de l’Administració catalana és una de les 32 persones incloses en un informe de la Guàrdia Civil remès al jutjat per ser considerades d’"interès per a la investigació" sobre els preparatius de l’1-O. El llistat es va configurar arran dels correus de l’exsecretari d’Hisenda, Lluís Salvadó. 

Segons la policia l’Indescat, dirigit per Udina, va contribuir de forma activa en la cessió del Govern català dels fitxers del Registre de Població de Catalunya per al "cens global" de votants per al referèndum, en una entrega que es va fer al cap de gabinet d’Economia, Daniel Gimeno, "sense que la cessió estigués emparada per cap marc legal". En el registre efectuat a l’Indescat el passat 5 de desembre, la policia va intervenir un correu electrònic d’Udina, a partir del qual els investigadors conclouen que hi va haver "cessió i entrega" a Gimeno d’aquestes dades.

Notícies relacionades

A més, a l’agenda Moleskine intervinguda a Josep Maria Jové, ex número dos del llavors vicepresident Oriol Junqueras i actual diputat d’ERC detingut el 20 de setembre de l’any passat, es detallaven possibles alternatives per aconseguir els registres dels quals disposa l’Indescat, per a la qual cosa va anotar que es va reunir amb Udina amb l’objectiu d’abordar l’obtenció de les dades necessàries per elaborar el cens.

 El titular del Jutjat d’Instrucció número 13, Juan Antonio Ramírez Sunyer, considera que els autors del cens electoral utilitzat per a l’1-O podrien haver comès un delicte de revelació de secrets en forma agreujada, per afectar un número elevat de persones i perquè hi ha diverses denúncies en la causa per aquest aspecte.