Torra no aconsegueix complir la promesa de restituir l'anterior Govern

Només un terç dels secretaris generals repeteixen en el càrrec després de ser cessats pel 155

Dos investigats pel referèndum de l'1-O recuperen un lloc a la Generalitat

whatsapp-image-2018-06-06-at-114204-1

whatsapp-image-2018-06-06-at-114204-1

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La promesa restitució dels exconsellers en el nou Executiu no ha fructificat. Tampoc la de la majoria d’alts càrrecs nomenats després de les dues primeres reunions del Consell Executiu. Només un terç (quatre de tretze) secretaris generals renoven en el seu càrrec després de ser cessats per l’aplicació del 155: Josep Ginesta (Treball, Afers Socials i Famílies), Dolors Portús (Cultura), David Mascort (Agricultura) i Ferran Falcó (Territori i Sostenibilitat). I de la quarantena de nous nomenaments publicats al DOGC molt pocs tornen als seus anteriors escriptoris. 

La majoria empeny la porta giratòria i se situa en departaments diferents dins de l’Administració. La nova directora de Serveis del Departament de la Presidència, Josefina Valls, ocupava el càrrec de directora de Serveis del Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública. Ester Obach, nova directora general de Coordinació Interdepartamental, abans treballava com a secretària d’Administració i Funció Pública del Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública. El nou director del Servei Català de Trànsit, Juli Gendrau, exercia com a director general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments.

Dos d’investigats per l’1-O

Això sí, dos d’investigats per la maquinària de l’1-O tornen a reprendre les seves posicions: Annabel Marcos, que va ser destituïda com a directora de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC) per traslladar suposadament urnes ocultes al seu cotxe durant l’1-O, i Antoni Molons, en llibertat amb càrrecs per presumpta desobediència i malversació, en relació amb les campanyes institucionals del referèndum.

En l’anterior legislatura, Molons va ser secretari de Difusió i Atenció Ciutadana de la Generalitat, i ara pren el càrrec que abandona Miquel Gamisans com a secretari de Comunicació del Govern i Mitjans de Comunicació. Al seu torn, Gamisans ocuparà el seu seient al departament de Vicepresidència.

Joc de cadires

Mateix intercanvi de cadires entre Jordi del Río i Ignasi Genovès. El primer assumeix la direcció general de Difusió del Departament de la Vicepresidència i el segon, la de Mitjans de Comunicació.

Així s’evidencia el transvasament de responsabilitats entre ERC JxCat respecte a l’anterior Govern: els primers assumiran ara l’àrea de Difusió i Atenció Ciutadana, mentre que els segons pilotaran la de Mitjans de Comunicació.

El Govern de Quim Torra també recupera dos homes molt propers a Carles Puigdemont. L’oficina del president torna a estar encapçalada per Josep Rius i Joan Maria Piqué repeteix com a personal eventual del Departament de la Presidència.

Renúncies

Notícies relacionades

Malgrat els oferiments, alguns dels alts caps han declinat involucrar-se de nou amb el Govern. El major dels Mossos d’Esquadra cessat, Josep Lluís Trapero, ha rebutjat tornar a exercir les funcions de cap del cos policial català. La mateixa decisió han pres el secretari d’Empresa, Joan Aregio, i el d’Habitatge, Carles Sala.

L’historiador Agustí Colomines medita encara si vol tornar a dirigir l’Escola d’Administració Pública.