PRIMER CONSELL DE MINISTRES

El Govern aixeca el control dels comptes de la Generalitat

La portaveu no aclareix si es manté la vigilància reforçada sobre el Fons de Liquiditat Autonòmica, en vigor des del 2015

Sánchez es reunirà amb Torra per "normalitzar les institucions" dins de les seves trobades amb altres presidents autonòmics

zentauroepp43662317 180608142404

zentauroepp43662317 180608142404 / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El Consell de Ministres ha acordat en la seva primera reunió aixecar el control financer dels comptes de la Generalitat de Catalunya vinculat al final de l’aplicació de l’article 155 a Catalunya.vinculat al final de l’aplicació de l’article 155 "Hem acordat donar indicacions als bancs perquè Catalunya pugui fer front als pagaments sense la supervisió del Govern d’Espanya", ha dit aquest divendres la portaveu i ministra d’educació, Isabel Celaá.

"Ens ha semblat que aquesta és una mesura de normalització" de les relacions institucionals entre l’Estat i la Generalitat, ha explicat Celáa. La ministra, en tot cas, ha fet referència al fet que l’Estat conservarà "fórmules" per mantenir certa vigilància sobre els pagaments de la Generalitat, sense arribar a aclarir si s’estava referint a la continuïtat del mecanisme de control reforçat que Hisenda aplica des del novembre del 2015 sobre els recursos per a Catalunya del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA).

Control des del 2015

A finals del 2015, Hisenda va instaurar un sistema de control a posteriori dels pagaments executats per la Generalitat amb recursos estatals del FLA. Per a això, la Generalitat quedava obligada a remetre cada mes a Hisenda un informe justificant la legalitat de la destinació dels seus pagaments per verificar que cap estava vinculat a activitats secessionistes. El juliol del 2017, aquest sistema de control es va fer més exigent i l’exigència d’informes va passar a ser setmanal.

El setembre del 2017, després del ple en què el Parlament va aprovar les lleis de desconnexió i, a poques setmanes del referèndum de l’1-O, Hisenda va fer un pas més: va passar del control a posteriori dels pagaments a una vigilància a priori en què va implicar les entitats financeres. A partir d’aquell moment, les oficines bancàries no podien atendre cap pagament de la Genaralitat sense el vistiplau d’Hisenda. Finalment, aquest mecanisme va quedar incorporat en l’aplicació de l’article 155 de la Constitució.

"Hem acordat donar instruccions als bancs perquè atenguin les ordres del Govern català sense la necessitat delsegell del Govern central", ha resumit aquest divendres Celaá, en al·lusió a la intervenció vinculada a l’article 155No ha arribat a aclarir si es mantenen els mecanismes de control més antics.

La reunió de Sánchez amb Torra

L’Executiu, en qualsevol cas, atorga a la crisi amb Catalunya la màxima prioritat, però no vol despertar el recel d’altres autonomies en fer l’efecte que està abocat en excés en el duel independentista en detriment d’altres territoris. El cap de l’Executiu, Pedro Sánchezes reunirà a curt termini amb el president, Quim Torra, Quim Torra, però Celaá ha evitat dir quan.

"El president es trobarà amb tots els presidents autonòmics. No només amb Torra. Però també amb Torra", ha dit la portaveu i ministra d’educació. "No sé si [Torra] serà el primer o el tercer a reunir-se. Això és competència del president del Govern", ha incidit després.

Però Celaá s’ha esforçat a transmetre un punt de partida molt diferent al de l’anterior Executiu a l’hora de buscar pactes amb la resta de forces polítiques (indispensables, ja que el PSOE només disposa de 84 diputats) i també amb la Generalitat. "El principal problema en aquest moment és la integritat territorial. El gran objectiu és normalitzar institucionalment. Amb la Constitució en una mà i el diàleg en l’altra és precís abordar les qüestions pendents. Venim a normalitzar", ha explicat. En tot cas, està previst que la ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, exposi la setmana que ve els plans de l’Executiu central sobre Catalunya.

Ni presos ni dret a decidir

Notícies relacionades

Aquí no s’hi inclouria ni la negociació del dret a decidir ("està absolutament fora", ha remarcat Celaá) ni la situació delsdirigents independentistes en presó provisional. "La seva situació depèn del jutge d’instrucció. Hem de respectar els temps", ha dit durant la seva primera compareixença després del Consell de Ministres, en què ha remarcat el canvi que ha implicat l’arribada de Sánchez a l’Executiu.

Aquí Celaá ha al·ludit, sense citar-lo, a l’actitud del PP, que després de perdre el poder ha arribat a dir que Sánchez no té "legitimitat democràtica". "És importantíssim traslladar un nou ambient a Espanya. Sabem que encara hi ha ires arraconades en algunes de les parts, però volem establir una nova pantalla el diàleg. Per sobre de totes les ideologies hi ha el servei públic a Espanya", ha explicat la portaveu.